پیشرفت روز افزون صنعت گیم، هر روزه بازی ها از نظر جلوه بصری و طراحی گرافیکی دسخوش پیشرفت می شوند. این پیشرفت به خودی خود اتفاق خوبی برای گیمر ها است اما همانطور که می دانید، بالا رفتن گرافیک به معنی نیاز به سخت افزار قوی تر و در نتیجه هزینه بسیار بیشتر برای اجرای بازی ها می شود. در این بین برای رفع این مشکل و اجرای هرچه بهنیه تر بازی ها، شاهد ظهور فناوری های جدیدی بودیم که شاید nVIDIA DLSS تاثیر گذار ترینِ آن ها باشد. این تکنولوژی با استفاده از هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی به شما کمک می کند تا از سخت افزار خود بهینه ترین استفاده را داشته باشید و بازی ها را با کیفیت بی نظیری اجرا کنید. در این مقاله از تکنوسان مگ قصد داریم ببینیم فناوری DLSS انویدیا چیست، چگونه عمل می کند و چرا باید در بازی ها آن را روشن نگه داریم. تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
تکنولوژی DLSS چیست و چگونه کار می کند؟
فناوری DLSS کوتاه شده عبارت Deep Learning Super Sampling است که یک تکنولوژی برای رندر ویدیویی به شمار می رود. عبارت Supersampling در این فناوری به مسیری اطلاق می شود که در آن از یک روش Anti-Aliasing استفاده می شود تا لبه های تیز و غیرهموار تصاویر، برای مثال دور تا دور کاراکترها، اسلحه ها، درختان و… را صاف کرده و به این صورت تاری تصاویر کمتر شده، رنگ ها با یکدیگر ترکیب شده و نتیجه یک جلوه بصری طبیعی تر خواهد بود.
در مجموع این فناوری با رندر کردن فریم هایی که از وضوح پایینی برخوردارند سبب ارتقا کیفیت فریم ها می شود. نحوه کار به این صورت است که فریم های پشت سر هم و داده های مربوط به حرکت از شتاب دهنده جریان اپتیکال پردازنده گرافیکی دریافت و تجزیه و تحلیل شده و سپس به کمک یک نوع از هوش مصنوعی نرخ فریم را افزایش می یابد. در واقع به کمک الگوریتم های هوش مصنوعی که دقیقا برای همین امر آموزش دیده اند پیشبینی می شود که پس از بهبود و افزایش وضوح برای مثال تا 4K نتیجه به چه صورت خواهد شد.
شاید توضیح این تکنولوژی کمی پیچیده به نظر برسد اما به ساده ترین شکل می توان گفت که با استفاده از این فناوری یک بازی با وضوح بالاتر انجام خواهد شد و جزئیات بیشتر و نرخ فریم بالاتر ارائه می شود در حالی که فشاری به کارت گرافیک وارد نخواهد شد. تکنیک هایی که توسط فناوری DLSS اجرا می شوند سبب می شوند که تصاویر حالت مصنوعی به خود نگرفته، از حس و حال بازی خارج نشده و حتی حالت طبیعی تر و زیباتری داشته باشند.
نسخه های مختلف فناوری DLSS
DLSS از ابتدا تا کنون در مسیر تکامل قرار داشته و انویدیا روز به روز در تلاش برای هرچه بهتر کردنِ آن می باشد. از این رو نسخه های مختلفی از این فناوری وجود دارد که هرکدام ویژگی های خود را دارند. در زیر با این نسخه ها آشنا می شوید.
DLSS 1.0 و DLSS 2.0
نسخه اول فناوری DLSS در سال 2019 میلادی معرفی شد اما پس از مدتی و در سال 2020 نسخه دوم آن عرضه شد که کیفیت بصری بیشتری را ارائه می داد. در این بین رایج ترین نسخه DLSS 2.0 است که می تواند نرخ فریم را بین 200 الی 300 درصد افزایش دهد. DLSS 2.0 قادر است وضوح بازی ها را تا 4 برابر بیشتر کند، برای مثال یک بازی با کیفیت 1080 پیکسل پس از رندر با کیفیت 4K در دسترس خواهد بود.
DLSS 3.0
نسخه سوم این فناوری نیز که به نام DLSS 3 شناخته می شود در سال 2022 عرضه شد و فریم های ساخته شده با هوش مصنوعی را به قابلیت های خود اضافه نمود. در واقع نسخه اول و دوم این فناوری از هوش مصنوعی تنها برای افزایش وضوح تصاویر استفاده می کنند، اما فناوری DLSS 3 علاوه بر افزایش وضوح به ساخت فریم های جدید نیز می پردازد.
برای توضیح بیشتر می توان گفت که فناوری DLSS 3 از 3 چیز مختلف شامل هسته های تنسور نسل چهار و نیز شتاب دهنده جریان اپتیکال در کنار هوش مصنوعی برای تولید کردن فریم های اضافی و افزایش رزولوشن تصویر استفاده می کند. هسته های تنسور تنها در پردازنده های گرافیکی سری RTX وجود دارند و نسل چهارم آنها قدرتمندتر است و این قدرت بر روی عملکرد DLSS نیز تاثیر شگرفی می گذارد.
موتور تنسور ممیز شناور 8 بیتی که در کارت گرافیک هایی با هسته های تنسور نسل 4 وجود دارد سبب افزایش پنج برابری توان هسته ها نسبت به نسل قبلی شده است.
DLSS 3.5
جدیدترین نسخه فناوری DLSS نیز با نام DLSS 3.5 در 21 سپتامبر 2023 معرفی شد که با همراهی قابلیتRay Reconstruction و هوش مصنوعی که در زبان فارسی بازتولید اشعه ترجمه شده است سبب می شود که محیط بازی را با جزئیات و کیفیت بیشتری مشاهده کنید.
البته توجه داشته باشید که نسخه 3.5 بیشتر بر بازتاب نورها تاکید داشته و FPS مورد توجه آن نیست، در واقع بیشتر افزایش کیفیت تجربه بصری برای این نسخه اهمیت دارد. در آخر بد نیست بدانیم که تمامی کارت گرافیک های سری RTX از فناوری DLSS پشتیبانی می کنند اما نسخه های مختلفی از آن را؛ در حال حاضر بیشتر از 300 بازی مختلف حداقل توسط یکی از نسخه های فناوری DLSS پشتیبانی می شوند.
بررسی جامع تفاوت کارت گرافیک GTX و RTX؛ کدام انتخاب بهتری است؟
فناوری DLSS چه مزایا و چه محدودیت هایی دارد؟
یکی از اصلی ترین محدودیت های فناوری DLSS این است که تنها توسط کارت گرافیک های RTX برند انویدیا پشتیبانی می شود و حتما نیاز است که بازی در حال اجرا نیز از این فناوری پشتیبانی کند. بعد از این موارد همانگونه که در بخش قبل اشاره کردیم فناوری DLSS فریم ها را توسط هوش مصنوعی می سازد، به این شکل که دو فریم واقعی را در نظر گرفته و بین این دو یک فریم جدید داریم که توسط هوش مصنوعی ساخته شده است.
این روند مقداری سبب ایجاد تاخیر خواهد شد که در نسخه سوم این فناوری مشهود است، البته انویدیا در این مورد نیز راه حلی ارائه داده است. اگر از فناوری DLSS نسخه سوم استفاده می کنید برای کاهش تاخیر حتما فناوری Nvidia Reflex را نیز فعال کنید. نکته منفی دیگر نسخه سوم فناوری DLSS این است که در کنار افزایش نرخ فریم و بهبود ویژه آن، مقداری از کیفیت کلی تصاویر می کاهد.
البته این مورد بیشتر زمانی به وجود می آید که پای یک عنصر دو بعدی در میان باشد. اجازه دهید با ذکر یک مثال این موضوع را روشن تر کنیم، DLSS 3.0 برای محیط 3 بعدی مانند فضای بازی و کاراکترها طراحی شده است و در این مورد توانایی ویژه ای دارد. اما در صورتی که یک عنصر دو بعدی مانند متن در بازی وجود داشته باشید اینجاست که مشکل پدیدار خواهد شد و متن مورد نظر به صورت بی کیفیتی نمایش داده خواهد شد.
اما جالب است که بدانید DLSS نسخه 2 چنین مشکلی نداشت؛ چون رابط کاربری آن بر خلاف نسخه سوم فناوری DLSS به صورت مستقل از عناصر 3D ارائه می شود. برای درک بهتر این موضوع می توانید به عکسی که در ادامه آمده است توجه کنید، این تصویر یک اسکرین شات از محیط بازی Cyberpunk 2077 است. عکس اول از سمت چپ در حالی است که فناوری DLSS 3 فعال است، عکس وسط DLSS 2 و اولین عکس از سمت راست محیط اصلی بازی است.
گرچه هر دو شات که در حال فعال بودن فناوری DLSS نسخه دو و سه گرفته شده است از محیط اصلی بازی بهتر اند اما به وضوح می بینید که عنصر دو بعدی یعنی متنی که در وسط عکس قرار دارد در اولین اسکرین شات از سمت چپ غیر قابل خواندن است. این دقیقا همان چیزی است که به صورت تئوری توضیح دادیم، فریمی که ساخته شده بسیار از فریم اصلی بهتر است و تنها نقطه ضعف آن کیفیت بسیار پایین عنصر 2 بعدی، یعنی متن است.
در حال حاضر اگر می خواهید بازی ها را با کیفیت 4K و نرخ فریم بالا اجرا کنید یکی از ساده ترین راه ها فعال کردن فناوری DLSS است. برای مثال برای رسیدن به 60 فریم در ثانیه آن هم تنها با یک کلیک، چه چیزی بهتر از DLSS وجود دارد؟ در واقع اصلی ترین دستاورد این فناوری رسیدن به فریم ریت بیشتر در بازی های هیجان انگیز است. انویدیا در حال حاضر و در آینده بر روی بهبود فناوری DLSS کار می کند و بازی های بیشتری از آن پشتیبانی خواهند کرد. این فناوری یک تکنولوژی برای عصر آینده است، پس اگر به مزایای آن علاقه دارید و همچنین ابزار آن را در اختیار دارید، واقعا دلیلی وجود ندارد این ویژگی تاثیرگذار را فعال نکنید.
چه بازی هایی و کارت گرافیک هایی از فناوری DLSS پشتیبانی می کنند؟
تمامی کارت های گرافیک سری GeForce RTX از فناوری DLSS 3.5 پشتیبانی می کنند اما نسخه های دیگر این فناوری یعنی DLSS 1 تا نسخه 3 توسط کارت گرافیک های محدودتری پشتیبانی می شوند به همین علت نام آنها را در ادامه ذکر کرده ایم. علاوه بر آن متاسفانه تمامی بازی ها از این فناوری پشتیبانی نمی کنند به همین علت در ادامه نام تعدادی از بازی ها را گرد هم آورده ایم تا با آنها آشنا شوید.
لیست بازی ها:
- GeForce RTX 2060
- GeForce RTX 2060 Super
- GeForce RTX 2070
- GeForce RTX 2070 Super
- GeForce RTX 2080
- GeForce RTX 2080 Super
- GeForce RTX 2080 Ti
- Nvidia TITAN RTX
- GeForce RTX 3060
- GeForce RTX 3060 Ti
- GeForce RTX 3070
- GeForce RTX 3070 Ti
- GeForce RTX 3080
- GeForce RTX 3080 Ti
- GeForce RTX 3090
- …
لیست بازی ها:
- Ad Infinitum
- Arcadegeddon
- Atomic Heart
- A Plague Tale: Requiem
- Alan Wake Remastered
- Amid Evil
- Anatomy of Fear
- Anthem
- Apocalypse: 2.0 Edition
- Aron’s Adventure
- Back 4 Blood
- Baldur’s Gate 3
- Battlefield 2042
- Battlefield V
- Beyond Enemy Lines 2
- Lies of P
- Cyberpunk 2077
- …
تاثیر DLSS در بازی ها چگونه است؟
تا اینجای مقاله با فناوری DLSS و نحوه عملکرد آن آشنا شدیم؛ اما اکنون این سوال به وجود می آید که این ویژگی دقیقا و در عمل چه تاثیری بر بازی ها دارد؟ در تاثیر مثبت دی ال اس اس بر روی بازی ها هیچ شکی وجود ندارد اما اینکه این ویژگی تا چه اندازه بر اجرای بهتر بازی تاثیر می گذارد به قدرت گرافیک تان وابسته خواهد بود. با این وجود انویدیا ادعا می کند نسخه سوم DLSS می تواند تا 4 برابر نرخ فریم دریافتی در بازی ها را بیشتر کند. طبق بنچمارک ها، کارت های سری RTX 40 بیشتریین میزان بازدهی را در استفاده از این فناوری ارائه می دهند و در بسیاری از بازی ها قادرند نرخ فریم را تا حد چشمگیری زیاد کنند. البته این موضوع بسته به پشتیبانی بازی و نوع تنظیمات گرافیکی آن خواهد داشت. به عنوان مثال در بسیاری از بازی ها شما می توانید DLSS را بر روی چند حالت Quality، Performance و یا Balance قرار دهید. در تصویر زیر تاثیر DLSS بر روی برخی بازی ها را مشاهده می کنید.
سوالات متداول درباره فناوری DLSS
در این بخش به سوالات متداول درباره فناوری DLSS پاسخ می دهیم.
آیا فناوری DLSS سبب اجرای سریع تر بازی ها می شود؟
آیا جدیدترین نسخه DLSS یعنی 3.5 برای همه کارت گرافیک ها قابل فعال سازی است؟
چه تفاوتی بین فناوری DLSS انویدیا و FSR ای ام دی وجود دارد؟
کلام آخر
در این مقاله سعی کردیم یکی از فناوری های زبان زد انویدیا یعنی فناوری DLSS را به شکلی ساده به شما، خصوصا جامعه گیمرهای عاشق فناوری معرفی کنیم. فناوری DLSS انویدیا در حال حاضر نیز به آزمون و خطا می پردازد و در حال بروزرسانی و بهبود عملکرد خود در نسخه های جدید است. بنابراین سعی کردیم در کنار مزایای این فناوری با محدودیت های آن را نیز با ذکر مثال نام ببریم.
همچنین کارت گرافیک ها و بازی هایی که از DLSS پشتیبانی می کنند را معرفی نمودیم تا در صورت تهیه بازی های جدید و یا خرید کارت گرافیک، این فناوری جذاب را از دست ندهید. در انتها از شما می خواهیم مثل همیشه با درج نظرات ارزشمند خود ما را در افزایش کیفیت مطالب یاری نمایید. شما چه چیز دیگری درباره این فناوری می دانید؟ آیا تاثیر آن را در اجرای بازی ها دیده اید؟
جالب بود یک فناوری فوق العاده برای پی سی گیمرها