انتخاب یک مودم روتر خوب برای اینترنت خانگی اهمیت زیادی دارد. زیرا بسیاری از کاربران هستند که از کارایی مودم خود شکایت دارند و به دنبال راه حلی برای آن هستند. از طرفی خرید مودم خوب نیاز به اطلاعات تخصصی دارد و همه مردم شاید این اطلاعات تخصصی را ندانند و یا با آنها آشنایی نداشته باشند. در این مقاله می خواهیم به یکی از این اصطلاحات تخصصی یعنی مودم دو بانده بپردازیم و با تفاوت مودم دوبانده و تک بانده آشنا شویم. در انتها نیز قرار است به این سوال پاسخ دهیم که آیا مودم سه بانده نیز وجود دارد؟ پس با تکنوسان مگ تا انتهای این مطلب همراه باشید.
فهرست مطالب
مودم دوبانده چیست و چه تفاوتی با مودم تک بانده دارد؟
در ابتدا بیاید به این سوال پاسخ دهیم که اصلا مودم دوبانده چیست؟ تمامی مودم روتر های بازار که مجهز به شبکه وای فای هستند، از فرکانس های رادیویی برای انتقال داده و اتصال دستگاه ها به اینترنت استفاده می کنند. تقریبا همه مودم روتر ها از دو باند فرکانسی 2.4 و 5.0 گیگاهرتزی استفاده می کنند که باند 2.4 گیگاهرتزی پرکاربرد تر از باند دیگر است و اکثر دستگاه های دیجیتالی که مجهز به شبکه بی سیم هستند از این باند استفاده می کنند.
از طرف دیگر باند فرکانسی 5 گیگاهرتزی فناوری جدیدتری به شمار می رود که می تواند اطلاعات را سریعتر از فرکانس 2.4GHz جابجا کند اما مشکلی که وجود دارد این است که قدرت کمی در عبور از اشیا دارد و به همین دلیل محدوده پوشش کمتری در محیط های سربسته مانند خانه دارد. اگر علاقه دارید تا بیشتر در مورد تفاوت فرکانس 2.4 و 5 گیگاهرتزی بدانید می توانید به این مقاله از تکنوسان مگ مراجعه کنید.
تا قبل از ورود فرکانس بی سیم 5 گیگاهرتز، همه مودم ها از فرکانس 2.4 گیگاهرتز استفاده می کردند که اصطلاحا به آنها مودم تک بانده می گویند. در چند سال اخیر با ورود فرکانس 5GHz مودم هایی تولید شدند که توانایی ارسال و دریافت اطلاعات روی هر دو فرکانس را دارند و به آنها مودم دوبانده (Dual Band Modem) می گویند. پس از این مقدمه و آشنایی اولیه با مودم دو بانده حال بیاید کمی دقیق تر به تفاوت مودم روتر دو بانده با تک بانده نگاه کنیم.
تفاوت مودم دو بانده و مودم تک بانده
تا اینجای کار با مودم دو بانده آشنا شدیم و متوجه شدیم که یک مودم روتر تک بانده تنها از یک باند فرکانسی و مدل های دو بانده یا Dual Band از هر دو باند فرکانسی مختلف استفاده می کنند. اگر سری به قیمت مودم ها در فروشگاه ها بزنید، متوجه خواهد شد که مودم های دوبانده قیمت بیشتری از مدل های تک بانده دارند. آیا این فناوری آنقدر ارزش دارد که هزینه بیشتری کنید؟ برای پاسخ به این سوال قصد داریم که این دو مدل مودم ها را در زمینه های مختلف با یکدیگر مقایسه کنیم.
سرعت شبکه
مودم های تک بانده از نظر سرعت روتر نسبت به مدل رقیب خود سرعت پایین تری دارند و همچنین ممکن است شاهد ناپایداری در اتصال و قطع شدن اتصال در پاره ای از اوقات باشید. اما روتر های دو بانده که هم از باند فرکانسی 2.4 و هم 5 گیگاهرتزی استفاده می کنند، سرعت بیشتری در انتقال اطلاعات دارند و نیز می توانند در زمینه پایداری اتصال نیز بهتر عمل کنند و اختلال در اتصال کمتر در این مودم ها پیش می آید.
عملکرد
از نظر عملکردی و قدرت سیگنال این مودم های دوبانده هستند که با استفاده از دو فرکانس به صورت همزمان می توانند اتصالی پایدار و قوی را ایجاد کنند و می توانند در صورت نیاز بین دو فرکانس مختلف سوییچ کنند تا اتصال قوی تر با دستگاه های سازگار برقرار شود. همچنین این ویژگی به مودم های دوبانده امکان پوشش محدوده بیشتری را نسبت به مودم های تک بانده می دهد. بنابراین مودم های تک بانده بیشتر برای استفاده های عادی از اینترنت مانند وب گردی، چک کردن ایمیل ها مناسب و تماشای ویدئو با کیفیت استاندارد مناسب هستند و برای تماشای محتوای آنلاین با کیفیت بالا و بازی های آنلاین و استریم، بهتر است که سراغ مودم روتر دوبانده بروید. بنابراین واضح است که از نظر عملکرد نیز مودم دوبانده بازده بهتری داشته و قیمت بالاتر خود را توجیه می کند.
مطابقت با سایر دستگاه ها
شاید مهم ترین موضوع در هنگام انتخاب یک مودم بحث سازگاری و پشتیبانی از دستگاه های مختلف باشد. امروزه اکثر دستگاه های جدید مانند تلفن های هوشمند، لپ تاپ، تبلت و … از باند فرکانسی 5 گیگاهرتزی پشتیبانی می کنند و در نتیجه می توانند با مودمی که اینترنت را روی این باند توزیع می کند ارتباط بهتر و سریع تری برقرار کنند. در حالتی که هیچ دستگاهی که از باند 5 گیگاهرتزی استفاده نکند، مودم تنها از باند 2.4 گیگاهرتزی استفاده خواهد کرد و از باند دیگر استفاده نخواهد شد.
در پایان این بخش به عنوان یک نتیجه گیری از تفاوت مودم دو بانده با تک بانده می توانیم اطلاعات گفته شده را در جدول زیر خلاصه کنیم:
نوع مودم | دو بانده | تک بانده |
---|---|---|
محدوده پوشش | زیاد | کم |
هزینه | بالا | مقرون به صرفه |
تعداد دستگاه های قابل اتصال | زیاد | کم |
قدرت سیگنال | قوی | متوسط |
باند فرکانس | 2.4GHz و 5GHz | 2.4GHz |
مناسب برای | تماشای ویدئوهای با کیفیت بالا، استریم ویدئو و بازی آنلاین | وب گردی، چک کردن ایمیل و پیام ها |
آیا واقعا به یک مودم دو بانده نیاز داریم؟
اگر هنوز پس از خواندن مطالب بالا نتوانسته اید تصمیمی برای انتخاب بین مودم تک یا دو بانده بگیرید، باید به یک سری از نکات دیگر دقت کنید و با توجه به آنها نیاز خود بین یک مودم تک بانده و دو بانده را تشخیص دهید.
نوع استفاده: اگر از اینترنت خانگی خود برای وب گردی های عادی مثل خواندن مطالب روزانه و چک کردن فضای مجازی استفاده می کنید و علاقه ای به تماشای ویدئوهای آنلاین HD و بازی های آنلاین و استریم کردن ندارید، احتمالا مودم های تک بانده همه نیاز شما بر طرف خواهد نمود.
اندازه محل زندگی: همانطور که گفتیم مودم های دو بانده برای خانه های متوسط و بزرگ می توانند پوشش اینترنت بهتری را فراهم کنند. در نتیجه اگر مودم مورد نیاز شما باید محدوده نسبتا زیادی را تحت پوشش قرار دهد، پیشنهاد می کنیم که سراغ مودم های تک بانده نروید.
مطابقت با دستگاه ها: این مورد باز هم به بخش قبلی اشاره دارد که اگر دستگاهی دارید که از باند فرکانسی 5GHz پشتیبانی کند، اتصال شبکه وای فای برای انتقال اطلاعات روی این باند فرکانسی پایدار و سریع تر است. البته اگر در حال حاضر چنین دستگاهی در خانه خود ندارید یا قصد ارتقای گوشی و لپ تاپ خود را در آینده نیز ندارید، احتمالا مودم های تک بانده پاسخگوی نیازهای شما خواهند بود.
میزان هزینه: اینکه چقدر از بودجه خود را قصد دارید صرف هزینه یک مودم کنید، ارتباط مستقیمی با کیفیت و پیشرفته بودن مودم خواهد داشت. اگر به دنبال مودم مقرون به صرفه هستید، مدل های تک بانده گزینه مناسب شما هستند و اگر می توانید هزینه بیشتری کنید، توصیه می کنیم که سراغ مودم روترهای دو بانده بروید.
البته به این نکته نیز توجه کنید که شبکه اینترنت در حال گسترش است و محتواهای آنلاین بخش بزرگی از آن را تشکیل می دهند و هر روز در حال گسترش هستند. بنابراین امکان اینکه در آینده نیاز به یک مودم با پشتیبانی از سرعت بیشتر داشته باشید وجود دارد، در نتیجه هزینه بیشتر برای خرید یک مودم به روز و جدیدتر می تواند در آینده کارآمد باشد.
راهنمای خرید مودم و نکات مهمی که باید هنگام خرید مودم بدانیم
آیا مودمی با پوشش باند های بیشتر هم وجود دارد؟
حال که مودم های دو بانده و تفاوت آن را با انواع مودهای تک بانده شناختیم بیاید به موضوع دیگری بپردازیم. آیا چیزی به اسم مودم سه بانده هم داریم؟ بله. برخی مودم ها به تازگی در بازار با عنوان مودم های سه بانده به فروش می رسند که نسل جدید مودم ها هستند. در این نوع مودم به جای استفاده از یک یا دو باند فرکانس، از یک باند 2.4 گیگاهرتز و 2 باند 5 گیگاهرتزی استفاده می شود که قدرت سیگنال بیشتری داشته و می تواند محدوده بیشتری از مودم های دوبانده را پوشش دهد. البته این مودم ها قیمت بسیاری بالایی دارند و هنوز در بین کاربران شناخته شده نیستند.
نتیجه گیری
در آخر به عنوان یک نتیجه گیری کلی می توان گفت که مودم های دوبانده در زمینه پایداری اتصال سرعت اینترنت عملکردی بهتری دارند و می توانند قیمت بالاتر خود را توجیه کنند و در آینده نیز کاربرد بیشتری خواهند داشت. به نظر شما آیا مودم های دوبانده ارزش خرید دارند و در عمل چه مقدار تفاوت با مودم های تک بانده دارند؟ شما می توانید تجربیات و نظرات خود را در این باره در بخش دیدگاه ها با ما و مخاطبان مجله تکنوسان به اشتراک گذارید.