همانطور که می دانید، برقکاری ساختمان به لوازم، تجهیزات و ابزارهای کاربردی احتیاج دارد که بدون وجود آن ها کارها بسیار کندتر انجام می گیرد و یا اصلا به سرانجام نمی رسد. از این رو بدون شک استفاده از ابزارآلات و تجهیزات مورد نیاز برای سیم کشی برق ساختمان، نتیجه بهتری را در هنگام انجام کار برای شما به ارمغان آورده و ضرورت استفاده از این لوازم برای ایمنی کار بسیار بالا می باشد. در این مقاله قصد داریم به معرفی انواع ابزار آلات و تجهیزات مورد نیاز برق ساختمان بپردازیم و ببینیم چه نکاتی را برای برقکاری ساختمان باید در نظر بگیرید. اگر قصد خرید تجهیزات برق ساختمان دارید، در ادامه این مقاله از تکنوسان مگ با ما همراه باشید تا انواع ابزارآلات و تجهیزات مورد نیاز برق ساختمان را به شما معرفی کنیم.
فهرست مطالب
- معرفی انواع تجهیزات مورد نیاز برق ساختمان
- استفاده از کابل ها و سیم ها در سیم کشی برق ساختمان
- استفاده از پریزها و کلیدها در سیم کشی برق ساختمان
- استفاده از فیوزها و تابلو برق در سیم کشی برق ساختمان
- استفاده از تبدیل برق در سیم کشی برق ساختمان
- استفاده از چندراهی و محافظ برق در سیم کشی برق ساختمان
- استفاده از استفاده از پایه و سرپیچ لامپ در سیم کشی برق ساختمان
- استفاده از ترانس و استارت در سیم کشی برق ساختمان
- استفاده از لوله خرطومی در سیم کشی برق ساختمان
- معرفی انواع ابزار برق ساختمان
- جمع بندی
معرفی انواع تجهیزات مورد نیاز برق ساختمان
انواع مختلف تجهیزات برق ساختمان که در سیم کشی ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرد و از اهمیت بالایی برخوردار است شامل موارد زیر می باشند.
استفاده از کابل ها و سیم ها در سیم کشی برق ساختمان
از جمله تجهیزات برق ساختمان که نقش مهمی در انتقال جریان برق برای مصارف مختلف دارند، می توان به کابل ها و سیم ها اشاره کرد. برای انتخاب کابل ها و سیم ها می بایست به جنس روکش، قطر هادی، ظرفیت جریان، نوع عایق و استانداردهای ملی و بین المللی توجه نمایید. مثلا برای کابل های زیرزمینی می بایست از کابل هایی که دارای روکش پلی اتیلن چند لایه می باشد استفاده نمایید که در مقابل رطوبت و خوردگی دارای مقاومت بالایی می باشد. باید به این نکته توجه کنید که قطر هادی کابل یا سیم باید با توجه به جریان مورد نظر و فاصله از منبع تغذیه تعیین شود. در صورتی که از قطر هادی کمتر از حد مجاز استفاده می کنید، این امکان وجود دارد که گرم شده و موجب آنش سوزی گردد.
استفاده از پریزها و کلیدها در سیم کشی برق ساختمان
از تجهیزات ساختمانی که نقش مستقیم در رابطه با مصارف برق دارند پریزها و کلیدها هستند. برای انتخاب کلیدها و پریزها باید به نوع کاربری، تعداد، جایگاه و استانداردهای ایمنی آن توجه کنید. به عنوان مثال، اگر برای حمام یا آشپزخانه به پریز نیاز دارید می بایست از پریزهای با قطب زمین استفاده کنید که در صورت لمس آب یا رطوبت جرقه نزنند و خطر برق گرفتگی را نیز کاهش دهند. همچنین باید دقت کنید که پریز و کلید همسان باشند و با یکدیگر سازگاری داشته باشند. در غیر این صورت امکان دارد جراین بیش از حد خارج شده و به دستگاه های برقی صدمه وارد شود و این به منزله ی استفاده نادرست از تجهزات سیم کشی ساختمان می باشد.
استفاده از فیوزها و تابلو برق در سیم کشی برق ساختمان
فیوزها و تابلو برق جزو تجهیزات برق ساختمان می باشند که نقش حفاظتی و کنترلی دارند. برای انتخاب فیوزها و تابلو برق باید به ظرفیت جریان، نوع حفاظت، تعداد خطوط و استانداردهای ایمنی دقت کنید. به عنوان مثال، برای فیوزها می بایست فیوزهایی را استفاده کنید که قابلیت قطع سریع را داشته باشند تا در صورتی که جریان بیش از حد مجاز افزایش پیدا کند، خط را قطع نموده و از آسیب به سیستم جلوگیری نمایند. حتما دقت کنید که تابلو برق در جای مناسب و قابل دسترس باشد و پلمپ و قفل داشته باشد تا به صورت غیر مجاز دستکاری نشود.
استفاده از تبدیل برق در سیم کشی برق ساختمان
در سیم کشی برق ساختمان ها و منازل قدیمی از روش بازاری برای نصب کلید تبدیل استفاده می شود. این روش تقریبا ساده می باشد و تنها باید سیم فاز را بعد از عبور دادن از دو کلید تبدیل به پایه لامپ متصل کرده و سیم نول را از پیچ دیگر به پایه وصل نمایید.
استفاده از چندراهی و محافظ برق در سیم کشی برق ساختمان
محافظ برق و چند راهی جزو لوازم الکتریکی کاربردی می باشند و در صنعت برق دارای اهمیت زیادی هستند. اما میان محافظ برق و چند راهی تفاوت هایی وجود دارد. محافظ برق، یک نوع وسیله محافظتی می باشد که برای کنترل میزان جریان ورودی و محافظت از لوازم الکتریکی مورد استفاده قرار می گیرد و در مواقع مهمی مانند نوسانات برق از لوازم الکتریکی حفاظت می نماید. اما چند راهی نیز نوعی وسیله الکتریکی می باشد که برای وصل کردن چندین وسیله به یک پریز مورد استفاده قرار می گیرد. در صورتی که قصد دارید به شکل همزمان از چند وسیله الکتریکی استفاده نمایید اما فقط یک پریز در دسترس شما است، به راحتی با کمک گرفتن از یک چند راهی همزمان جریان جاری در مدار را برای چند نوع لوازم الکتریکی استفاده کنید. تفاوت های محافظ برق و چند راهی شامل موارد زیر می باشد:
- چند راهی ها گرچه از اضافه بار مدار محافظت می کنند ولی نمی توانند از بالا و پایین شدن ولتاژ محافظت نمایند. ولی اگر از محافظ برق استفاده کنید، لوازم الکتریکی در برابر همه ی جریانات و شوک های الکتریکی محافظت می شوند.
- چند راهی وسیله ای کاربردی یا نوعی اتصال کننده می باشد که رابط بین یک پریز و چند نوع وسیله الکتریکی دیگر است.
- محافظ برق پیشرفته تر از چند راهی است و با تکنولوژی روز دنیا طراحی شده است. با استفاده از حسگرهای مخصوصی که دارد به آسانی از توان زیاد ورودی جلوگیری نموده و باعث قطع مدار می شود.
استفاده از استفاده از پایه و سرپیچ لامپ در سیم کشی برق ساختمان
سرپیچ لامپ یا پایه لامپ جزو قسمتی از دستگاه نورپردازی می باشد که لامپ در آن نصب می گردد. سرپیچ ها معمولا دارای یک پایه برای نصب لامپ بوده و برای اتصال اتصالات الکتریکی به برق مورد استفاده قرار می گیرند. به بیان ساده تر، سرپیچ لامپ واسطه ای میان سیم های برق و لامپ محسوب می شود.
استفاده از ترانس و استارت در سیم کشی برق ساختمان
ترانس نوعی مبدل برقی است که جزو تجهیزات برقی محسوب می شود و در صنعت روشنایی از آن به منظور تغییر ولتاژ مورد نیاز برای منابع روشنایی خاصی مورد استفاده قرار می گیرد. ترانس ها با کمک استارترها میزان جریان ورودی این منابع روشنایی را که با ولتاژ برق شهری متفاوت بوده به میزان جریان مورد نیاز لامپ تبدیل می کنند.
استفاده از لوله خرطومی در سیم کشی برق ساختمان
یکی از انواع لوله های برق لوله های خرطومی هستند که به خاطر ظاهر خرطومی شکل آن ها به نام لوله خرطومی معروف شده اند. این لولهها از مواد عایق و باکیفیتی تولید شده اند و دارای استحکام زیادی در مقابل عوامل خارجی از خود بروز میدهند به همین خاطر میتوانند به خوبی از کابل و سیمهای برق حافظت نمایند. سیمهای برق هادی می باشند و جریان برق را از خود عبور میدهند به خاطر همین هم می بایست در پوششهای مناسبی قرار بگیرند که دچار صدمه نشده و باعث خسارت نشوند. لولههای برق خرطومی پرمصرفترین نوع لوله برای لوله کشی برق محسوب می شوند و هیچ محدودیتی در استفاده از آنها وجود ندارد و میتوانید در همه پروژههای ساختمانی از آنها بهره بگیرید.
معرفی انواع ابزار برق ساختمان
یکی از مرحله های مهم در حین اجرای پروژه های ساختمانی سیم کشی ساختمان می باشد که باید توسط فرد متخصص با دقت بالا صورت گیرد. سیم کشی ساختمان به منظور راه اندازی شبکه های برق، تلفن، دزدگیر، تلویزیون و… در ساختمان می باشد. به منظور انجام این کار باید از ابزار مناسب که دارای استانداردهای فنی می باشد استفاده شود. در ادامه به معرفی تعدادی از ابزارهای مورد نیاز برای سیم کشی ساختمان می پردازیم که عبارتند از:
استفاده از تستر ولتاژ
تستر ولتاژ یا ولتاژ سنج یکی از ابزارهای مهم و ضروری برای سیم کشی ساختمان می باشد. این ابزار بدون تماس مستقیم ولتاژ کابل ها و سیم های مختلف، قطع کننده های مدار، وسایل روشنایی نظیر لامپ ها، سونیچ های روشن و خاموش کردن لامپ ها یا فعال و غیرفعال کردن جریان، پریزهای کار گذاشته شده در محل های مختلف ساختمان و … قابل تشخیص می باشد. هنگامی که قصد سیم کشی ساختمان را دارید، می بایست در بخش های اصلی ساختمان برق را از قطع کننده مدار قطع کنید تا با ایمنی بیشتری کار خود را انجام دهید. برقکار می تواند با استفاده از تستر ولتاژ پریزها را از لحاظ مقدار جریان برق آزمایش نموده و در زمان مناسب به کار خود بپردازد. با استفاده از این ابزار می توانید از بازگشت برق نیز اطمینان پیدا نمایید.
پیچ گوشتی
وسیله ای که برای باز کردن و بستن پیچ ها و ایجاد اتصال محکم مورد استفاده قرار می گیرد پیچ گوشتی می باشد. مناسب ترین پیچ گوشتی برای برقکاران دارای دسته و محوری می باشد که با لاستیک یا پلاستیک عایق شده تا در مقابل برق گرفتگی از آن ها حفاظت نماید. با توجه به نوع پیچ، نوک پیچ گوشتی ها با یکدیگر تفاوت دارد و به همین دلیل در سیم کشی ساختمان از انواع مختلف پیچ گوشتی استفاده می شود. به غیر از این، پیچ گوشتی هایی در بازار وجود دارند که دارای موتور برقی می باشند و کار باز و بسته کردن پیچ ها را با سرعت و دقت بیشتری می توانید انجام و نیازی به نیروی دست ندارید.
سیم چین
سیم چین ها از ابزارهای کلید سیم کشی ساختمان به شمار می آیند که کار اصلی آن ها برش سیم ها و لخت کردن آن ها می باشد.
دم باریک
از دیگر ابزارهای لازم برای سیم کشی ساختمان دم باریک است که در واقع نوعی انبردست است. این ابزار سرهای کشیده ای دارد و برای بریدن، خم کردن و پیچاندن سیم ها از این ابزار استفاده می شود. در جاهایی که فضای کافی برای استفاده از انبردست ندارید مثل پشت کابینت ها می توانید به راحتی دم باریک را وارد آن فضا نمایید و به سادگی کار خود را به اتمام برسانید.
فازمتر
برای تشخیص سیم فاز و نول از فازمتر استفاده می شود. هنگامی که از فازمتر استفاده می کنید می توانید از برقراری جریان برق اطمینان حاصل کنید. ساختار این ابزار مانند پیچ گوشتی می باشد اما تنها تفاوت آن نوک فازمتر می باشد که رسانای قوی جریان برق داشته و به چراغی کوچک وصل است. وقتی نوک فازمتر بر روی سیم لخت قرار گیرد، در صورتی که جریان برق از آن عبور نماید چراغ روشن می شود و نشان دهنده وجود برق در مسیر مورد نظر است.
داکت
در گذشته که سیم کشی ها به صورت روکار بود، سیم های برق با رنگ های مختلف ظاهر و دکوراسیون اتاق، پذیرایی و … را بر هم می زد. برای آن که سیم های برق در کنار هم قرار بگیرند و ظاهر ساختمان نیز زیبا به نظر بیاید از داکت استفاده می شود. این ابزار مثل لوله ای پلاستیکی می باشد که می توانند سیم ها را در داخل آن جمع کنید و دیگر در هنگامی که از سیم کشی های روکار استفاده می کنید سیم ها دیده نمی شود.
سیم لخت کن
یکی از ابزارهای حرفه ای برای جدا نمودن عایق سیم از بخش فلزی یا مسی آن می توانید از سیم کش یا سیم لخت کن استفاده نمایید. کاربرد دیگر این ابزار تغییر حالت دادن به سیم ها می باشد. برقکاران می توانند با استفاد از این ابزار سیم را به شکل های مختلف استاندارد نماید. این محصول تیغه ی برش درجه بندی شده ای دارد که در آن سوراخ هایی با لبه های تیز قرار دارد. سیم داخل این سوراخ ها قرار می گیرد و هنگام حرکت تیغه عایق جدا می شود.
مولتی متر دیجیتالی
ابزاری که برای اندازه گیری دو یا چند مقدار الکتریکی مانند ولتاژ، جریان و مقاومت استفاده می شود، مولتی متر دیجیتال می باشد. برای برقکارانی که کار سیم کشی ساختمان را انجام می دهند، استفاده از مولتی متر دیجیتالی بسیار کاربردی است. انواع مختلفی از اندازه گیری مقدارهای الکتریکی را با استفاده از یک مولتی متر دیجیتال می توانید انجام دهید. قابلیت هایی نظیر تعیین ورودی های متعدد، تنظیمات مقادیر و انواع خواندن آنها باعث می شود این ابزار بتواند قرائت های دقیقی را به شما ارائه نماید. از یک مولتی متر برای اندازه گیری تعدادی از اشکال موج های مختلف نیز استفاده نمایید.
متر یا نوار اندازه گیری
یکی از مهمترین ابزارهایی که در سیم کشی ساختمان برای اندازه گیری های مختلف به کار می رود متر یا نوار اندازه گیری می باشد. اگر می خواهید از اندازه گیری های دقیق هنگام برش و جداسازی سیم ها اطلاع پیدا کنید از یک متر جمع شونده استفاده کنید. مدل های جدید مترهای اندازه گیری که دارای قابلیت هایی نظیر نوک مغناطیسی، قفل های چند مرحله ای و… هستند نیز در بازار وجود دارند.
چسب برق
چسب برق از پلاستیک، وینیل یا پارچه فایبر گلاس درست شده و برای عایق کاری کردن سیم ها یا مواردی که نیاز به هدایت الکتریسیته می باشد ضروری می باشد. این ابزار از عبور تصادفی جریان برق به سیم های دیگر و همچنین برق گرفتگی در حین لمس سیم برق جلوگیری می کند.
بست کمربندی
بست های کمربندی به نام زیپ در بازار شناخته می شوند. این ابزار به منظور اتصال انواع سیم و کابل برق به هم مورد استفاده می باشد. در صورتی که سیم کشی های شما در مکانی قرار دارد که در معرض دید می باشد می توانید از بست کمربندی برای مرتب و منظم نگه داشتن آن ها استفاده کنید.
انبردست
انبردست در سیم کشی ساختمان در زمره ی ابزارهای ضروری و کاربردی قرار دارد. از وظایف این ابزار انجام کارهایی مانند برش، صاف کردن، خم کردن سیم و همچنین پیچاندن سیم ها در هنگام وصل کردنشان است. در قسمت لبه های داخلی انبردست دو تیغه برشی وجود دارد که با کمک آنها می توانید سیم ها را جدا نموده و برش دهید.
تراز
هنگام برق کشی ساختمان برای جلوگیری از اختلاف ارتفاع میان دو نقطه از تراز استفاده می کنند. در حین نصب کردن کلید و پریز از تراز استفاده می شود. به این صورت که قاب های کلید و پریزهایی که در معرض دید می باشند، صاف و هماهنگ با هم روی دیوار نصب می شوند.
دستکش های عایق
بعضی وقت ها امکان دارد در زمان کار با برق حین سیم کشی ساختمان، جرقه هایی در اثر قوس الکتریکی و اتصال کوتاه ایجاد گردد. این جرقه ها سبب آتش سوزی می گردند که خطر بزرگی برای برقکار و ساختمان دارد. به همین دلیل پوشیدن پیراهن های مخصوص و لباس کارهای عایق شده و ایمن که از مواد مقاوم در برابر آتش ساخته شده اند، برای جلوگیری از آسیب های سوختگی الزامی است.
جمع بندی
در این مقاله سعی کردیم تا همه ابزار و وسایلی که برای برق کشی ساختمان نیاز دارید را به شما معرفی کنیم تا اگر در این زمینه فعالیت می کنید یک جعبه ابزار کامل و کاملا حرفه ای داشته باشید. در صورتی که کیفیت ابزارهای شما بالاتر باشد در حین انجام کارهای سیم کشی آسان تر و با کیفیت بالاتری می توانید به کار خود بپردازید. ممنون می شویم اگر شما نیز درباره ابزارآلات و تجهیزات مورد نیاز ساختمان اطلاعاتی دارید در بخش کامنت با کاربران به اشتراک بگذارید.