در دنیای تکنولوژی امروزی، سرعت و کارایی سیستمهای کامپیوتری از اهمیت ویژهای برخوردار است. یکی از راههای ارتقای عملکرد سیستمها، جایگزینی هارد دیسکهای قدیمی با حافظههای SSD می باشد. با توجه به پیشرفت های زیادی که در حوزه ذخیرهسازی اطلاعات به وجود آمده، SSD ها به عنوان تأثیرگذار ترین راهکار افزایش سرعت لپ تاپ و کامپیوتر شناخته میشوند. به همین دلیل آموزش نصب SSD روی کامپیوتر نه تنها به کاربران کمک میکند تا از مزایای این تکنولوژی بهرهمند شوند، بلکه به آنان امکان میدهد که خود به صورت مستقل سیستم خود را ارتقا دهند. نصب اس اس دی روی کامپیوتر فرآیندی است که ممکن است در ابتدا به نظر پیچیده بیاید، اما با راهنماییهای صحیح و آشنایی با مراحل مختلف، میتوان آن را به سادگی انجام داد.
اما قبل از شروع، مهم است که نکات لازم در خصوص خرید حافظه SSD را نیز مدنظر قرار دهیم. انتخاب صحیح SSD بر اساس نیازهای کاربر، نوع استفاده و همچنین تناسب آن با سایر اجزا سیستم، عامل تعیین کنندهای در بهینهسازی عملکرد سیستم خواهد بود. راهنمای خرید هارد SSD به شما کمک خواهد کرد تا بهترین گزینه را با توجه به نیازهای خود انتخاب کنید.
در این مقاله از تکنوسان مگ به آموزش نصب SSD روی کامپیوتر خواهیم پرداخت تا بتوانید تجربه ای بهتر در استفاده از کامپیوتر خود داشته باشید. در ادامه به آموزش نصب انواع SSD، از جمله نصب هارد اس اس دی M.2 و اس اس دی 2.5 اینچی SATA روی کامپیوتر شخصی اشاره خواهیم کرد، با ما همراه باشید.
نحوه نصب SSD نوع M.2 روی کامپیوتر
هارد های SSD انواع مختلفی دارند که یکی از آن ها هارد های M.2 هستند و سرعت بسیار بالایی نسبت به سایر انواع اس اس دی دارند. این هارد از فناوری NVMe بهره می برد و از رابط PCIe استفاده می کند. در حقیقت درگاه اتصال در هاردهای SSD رابط SATA است، اما در هارد اس اس دی M.2 درگاه اتصال حافظه NVMe، پی سی آی (PCIe) می باشد. با توجه به تفاوت بین SATA و PCIe، این رابط (PCIe) به علت اتصال مستقیم درایو با مادربرد، باعث می شود تا هارد SSD از نهایت پتانسیل خود استفاده کند و سرعت بالایی را ایجاد می کند.
حافظههای اس اس دی M.2 از سه بخش اصلی تشکیل شدهاند. در یک سمت، تراشههای ذخیرهسازی قرار دارند و در سمت دیگر برچسبهایی مشاهده میشوند. لبه های این حافظهها وظیفه اتصال به مادربرد را ایفا میکنند. با آگاهی از ساختار کلی این نوع حافظهها، نحوه نصب آنها بر روی مادربرد آسانتر خواهد بود. همچنین برخی از SSD های M.2 به هیت سینک های نسبتاً بزرگی مجهز هستند که به منظور کاهش دما بر روی تراشهها نصب شدهاند. به علاوه، این نکته قابل ذکر است که مادربردهای جدید ممکن است برای حفاظت از اسلات M.2 از شیلد محافظ استفاده کنند، که در این صورت باید درایو M.2 را در زیر آن قرار بدهید. در ادامه به مراحل نصب اس اس دی m2 روی کامپیوتر خواهیم پرداخت.
آموزش نصب SSD روی لپ تاپ؛ افزایش سرعت لپ تاپ با کمترین هزینه
1) اسلات M.2 روی مادربرد را پیدا کنید
در فرآیند نصب درایو SSD M.2، اولین مرحله و مهمترین اقدام، شناسایی محل قرارگیری اسلات M.2 روی مادربرد شماست. برای این کار به دنبال شکافی به عرض تقریباً یک اینچ باشید که حدود 0.6 سانتیمتر از سطح مادربرد بیرون زده باشد. این اسلات در مادربردهای مختلف ممکن است در مکانهای متفاوتی قرار داشته باشد، اما معمولاً در نزدیکی پردازنده (CPU) و در اطراف اسلاتهای PCIe در قسمت پایینی مادربرد یافت میشود. توجه داشته باشید که برخی از مادربردها قابلیت خاصی دارند و درایو M.2 را با یک پوشش محافظ از پیش نصب شده ارائه میدهند. این پوشش به عنوان یک پخشکننده حرارت عمل میکند و به حفظ دما در محدودههای استاندارد کمک میکند.
اگر در تشخیص پورت M.2 با چالشهایی مواجه شدید یا مادربرد شما از دو درایو SSD M.2 پشتیبانی میکند، به شدت توصیه میشود که به دفترچه راهنمای مادربرد خود مراجعه کنید. این دفترچه میتواند اطلاعات مفیدی درباره اینکه کدام اسلات برای نصب درایو بوت توصیه میشود به شما ارائه دهد.
2) نحوه نصب و اتصال M.2 روی مادربرد را بررسی کنید
برای نصب درایو M.2 بر روی مادربرد، باید به دنبال پیچهای مخصوصی باشید که در این راستا تعبیه شدهاند. این پیچها معمولاً حدود سه اینچ (7.5 سانتیمتر) از سمت چپ اسلات قرار دارند و درون یک پایه مهره مانند قرار گرفتهاند. هدف از قرار دادن این پایه، ایجاد فاصله مناسب بین قسمت پشتی درایو M.2 و مادربرد است و همچنین به مستقیم نگه داشتن درایو کمک میکند. در صورتی که مادربرد شما این پایه یا پیچ را نداشت، به دقت داخل جعبه تجهیزات را بررسی کنید؛ ممکن است یک کیسه پلاستیکی حاوی این پایه و پیچ وجود داشته باشد. همچنین، در صورت وجود محافظ فیزیکی برای اس اس دی M.2 روی مادربرد، لازم است دو عدد پیچ پیدا کنید که بهطور مستقیم بر روی مادربرد نصب خواهند شد.
3) برای نصب SSD M2 روی مادربرد آماده شوید
حال برای نصب SSD در اسلات آماده کنید. ابتدا پیچ موجود در محل اسلات را با دقت باز کنید و آن را در مکانی مناسب قرار دهید تا گم نشود. اگر محافظ فلزی بر روی اسلات M.2 وجود دارد، آن را با احتیاط باز کنید تا به اسلات دسترسی پیدا کنید. همچنین، ممکن است بر روی یک طرف SSD شما برچسبی وجود داشته باشد که با باز کردن آن، چسب حرارتی حافظه فعال میشود؛ بنابراین فعلاً به آن دست نزنید. رایجترین اندازه حافظه SSD M.2 می تواند 80 میلیمتر باشد. برای اطمینان بیشتر، SSD را بالای اسلات قرار دهید و ابعاد آن را به صورت چشمی بررسی کنید. دقت کنید که تمامی مراحل با احتیاط و دقت انجام شوند تا از هرگونه آسیب جلوگیری شود.
4) نصب SSD M.2 در کامپیوتر
قسمت بالایی درایو یا همان حافظه SSD M.2 (سمت جلو) آنجایی است که برچسب تجاری قرار دارد. در سمت چپ حافظه، نیم دایرهای وجود دارد که محل ورود پیچ مادربرد به پایه است. در سمت راست نیز بخش اتصال طلایی رنگ قرار دارد که باید به اسلات M.2 متصل شود. قدم بعدی در نصب SSD بر روی PC وارد کردن اس اس دی M.2 است. توجه داشته باشید که سمت بالایی یا جلویی درایو همان سمتی است که برچسب تجاری دارد. لبه دارای نیم دایره باید با پیچ و پایه در محل خود محکم شود، و لبهای که اتصال طلایی رنگ دارد باید به اسلات M.2 متصل گردد. در سطح درایو، بریدگی کوچکی وجود دارد که نقاط اتصال را به دو بخش تقسیم میکند. این بریدگی باید در راستای بریدگی موجود در اسلات M.2 قرار گیرد، به گونهای که سمت دارای برچسب درایو به سمت بالا باشد. برای وارد کردن درایو، آن را با زاویه ۱۵ درجه نسبت به مادربرد به درون اسلات هدایت کنید و تا انتهای اسلات هل دهید.
سپس باید نقاط اتصال آن را به دقت در راستای نقاط اتصال اسلات مادربرد قرار دهید. اطمینان حاصل کنید که بریدگی کوچک روی درایو دقیقا با بریدگی موجود در اسلات هم راستا باشد. اگر مادربرد شما سیستم نصب پیچ و پایهای دارد، در این صورت باید درایو را به آرامی به سمت پایین فشار دهید تا به حالت تخت درآید و سمت نیم دایره انتهای درایو با پایه به طور مستقیم هم راستا شود. هنگام نگه داشتن درایو در این وضعیت، پیچ را وارد پایه کنید و به آرامی آن را تا نقطه اطمینان بچرخانید. توجه داشته باشید که از سفت کردن بیش از حد پیچ خودداری کنید، زیرا این عمل ممکن است به درایو یا مادربرد آسیب جدی وارد کند. در صورت انجام صحیح مراحل نصب، درایو به طور محکم در جای خود قرار خواهد گرفت و هیچ گونه حرکتی نخواهد داشت.
بخش نیم دایره روی لبه سمت چپ درایو را به دقت هم راستا با پایه قرار دهید. سپس پیچ را به آرامی محکم کنید، به گونهای که درایو به خوبی نگه داشته شود، ولی از سفت کردن بیش از حد آن پرهیز نمایید تا از بروز آسیب جلوگیری کنید. برای کاربران که مادربرد های آنها دارای پوشش محافظ برای حافظه SSD هستند، مراحل اضافی تری وجود دارد که باید به آنها توجه کنید. دقت نمایید که از آنجایی که پیچ و پایهای برای نگه داشتن درایو به حالت تخت وجود ندارد، در حین نصب پوشش محافظ، باید آن را به سمت پایین نگه دارید. اگر امکان دارد، از شخصی دیگر کمک بگیرید تا درایو را در محل خود ثابت نگه دارد در حالی که شما پوشش محافظ را روی آن قرار میدهید. حتماً پیش از جدا کردن پوشش پلاستیکی از پد حرارتی، چند بار نحوه قرار دادن محافظ را تمرین کنید تا بتوانید پوشش بدون پلاستیک را به درستی روی SSD نصب کنید.
حتما توجه داشته باشید که قبل از قرار دادن محافظ بر روی SSD، باید پوشش پلاستیکی موجود بر روی پد حرارتی را به دقت جدا کنید. زمانی که آماده شدید، پوشش پلاستیکی را بردارید و محافظ را به آرامی و به دقت در راستای درایو قرار دهید. این نکته بسیار حائز اهمیت است که محافظ را مستقیم و درست به سمت درایو پایین ببرید، زیرا پد حرارتی دارای خاصیت چسبندگی است و هرگونه حرکت نامناسب ممکن است منجر به خارج شدن SSD از اسلات خود شود. در صورتی که چنین مشکلی پیش آمد، بدون ترس و به آرامی، SSD را از پد حرارتی جدا کرده و مراحل را دوباره انجام دهید.
سختترین بخش این فرآیند، قرار دادن پیچها در راستای پایهها و درون آنها می باشد. در حین پایین آوردن محافظ، پیچها را در مکان خود نگه دارید. این کار موجب میشود تا قبل از تماس پد حرارتی با درایو، پیچها به پایهها متصل شوند. دقت و احتیاط در این مراحل بسیار مهم است.
نحوه نصب SSD 2.5 اینچی SATA روی کامپیوتر
نصب SSD 2.5 اینچی SATA بر روی PC با روشهای مختلفی انجام میشود و این فرایند به نوع کیس کامپیوتری و جایگاهی که درایو در آن نصب میشود، بستگی دارد. در ادامه به اصول اولیهای خواهیم پرداخت که برای نصب انواع درایوهای 2.5 اینچی SATA قابل استفاده هستند.
دو گزینه متداول برای نصب این درایوها وجود دارد. گزینه اول قرار دادن درایو درون یک Drive Cage (قفسه درایو) است. این قفسهها معمولاً دارای ابزاری کشویی هستند که اجازه میدهد درایو به سادگی در آن قرار گیرد یا خارج شود. گزینه دوم، اتصال مستقیم حافظه یا درایو SSD به بدنه کیس است. روش دوم (اتصال مستقیم به کیس) به دو طریق صورت می گیرد. اول میتوانید درایو را با استفاده از پیچ، بهطور مستقیم به قسمت فلزی کیس متصل کنید. دوم این است که ابتدا درایو را درون یک محفظه مناسب قرار دهید و سپس آن را به بدنه کیس متصل کنید. در انجام هر یک از این روشها، مطمئن شوید کابلهایی با طول مناسب برای اتصال به مادربرد در اختیار دارید.
1) کابل های مورد نیاز برای نصب SSD SATA روی کامپیوتر را آماده کنید
هنگام نصب یک SSD 2.5 اینچی SATA، باید به دو مورد اصلی توجه داشته باشید: اول، نیاز به یک کابل دیتا (داده) SATA دارید و دوم، به یک کابل پاور (برق) SATA نیز نیاز خواهد بود. در اکثر مادربردها، کابل دیتای SATA وجود دارد که برای انتقال دادهها از درایو به مادربرد استفاده میشود. این کابل معمولاً به شکل طولانی، نازک و پهن است و کانکتور انتهایی آن ممکن است به صورت حرف L طراحی شده باشد. کابل پاور SATA که وظیفه تأمین انرژی SSD را بر عهده دارد، معمولاً همراه با منبع تغذیه (پاور) کامپیوتر ارائه میشود و معمولاً دارای چندین رابط اتصال است. توجه به این موارد در هنگام نصب از اهمیت بالایی برخوردار است.
2) کابل ها را به SSD متصل کنید
قبل از قرار دادن SSD در کیس (قفسه یا روی بدنه) بهتر است قبل از نصب کامل ابتدا کابلها را به درایو متصل کنید. اتصال کابلهای دیتا و پاور به SSD فرآیندی ساده است. ابتدا باید انتهای درایو را شناسایی کنید که شامل دو درگاه اتصال است. درگاه کوتاهتر مختص کابل دیتا و درگاه بلندتر مخصوص کابل پاور میباشد. هر یک از درگاه ها دارای یک بیرون زدگی کوچک در انتهای خود می باشند که جهت صحیح وصل کردن کابلها را مشخص میکند، به همین خاطر کابلها را فقط یه یک روش میتوان وصل کرد.
3) اتصال SSD 2.5 اینچی SATA به مادربرد
پس از اتصال کابلها به SSD، باید کابل دیتا را به مادربرد وصل کنید. این کابل دارای مکانیزم قفل شوندگی است؛ بنابراین، زمانی که به درگاه وصل میشود، باید صدای کلیک خفیفی بشنوید که نشان دهنده اتصال صحیح آن است. در مادربرد شما ممکن است چندین درگاه مختلف برای اتصال کتبل وجود داشته باشد، بنابراین توصیه میشود ابتدا به دفترچه راهنمای مادربرد خود مراجعه کنید. بخش مربوط به درگاههای SATA را بررسی کنید. برای بهرهوری حداکثری از پهنای باند SSD، اتصال کابل دیتا به درگاههایی که از پهنای باند ۶ گیگابیت بر ثانیه پشتیبانی میکنند، حائز اهمیت است. البته اتصال به درگاههای ۳ گیگابیت بر ثانیه نیز بدون مشکل خواهد بود.
در صورتی که قصد دارید هر دو نوع درایو M.2 و SATA را بر روی کیس خود نصب کنید، ممکن است در حین فرایند نصب ویندوز با مشکل تشخیص نادرست درایوها مواجه شوید. برای جلوگیری از این مشکل، پیشنهاد میکنیم که ابتدا درایو SATA را از مادربرد جدا کنید و سپس اقدام به نصب ویندوز نمایید. این کار باعث میشود که تنها درایو M.2 یا NVMe پرسرعت برای نصب قابل شناسایی باشد. پس از نصب و راهاندازی ویندوز، میتوانید مجدداً درایو SATA را وصل کرده و پس از فرمت کردن آن، به راحتی از آن استفاده کنید.
نتیجه گیری
در این مقاله به آموزش نصب SSD روی کامپیوتر پرداختیم. نصب SSD روی کامپیوتر به عنوان یک راهکار جهت افزایش سرعت بارگذاری سیستمعامل، برنامهها و انتقال دادهها، مزایای زیادی را به همراه دارد. با نصب SSD، کاربران میتوانند از سرعت و کارایی بالاتر بهرهمند شوند و در نتیجه تجربه کاربری بهتری داشته باشند. حافظه های SSD جزء قطعات قابل ارتقا لپ تاپ ها نیز هستند.
از دیگر ویژگی های SSD ها عمر درایو اس اس دی است که طور عمومی بیشتر از هارد دیسکهای سنتی (HDD) هستند. با انجام مراحل مطرح شده در این مقاله، کاربران میتوانند به راحتی SSD را در سیستم خود نصب کرده و از مزایای آن بهرهمند شوند. همچنین پس از نصب، برای اطمینان از صحت عملکرد درایو SSD، می توانید تست سلامت اس اس دی در کامپیوتر را انجام دهید. در نهایت اگر شما هم تجربه نصب SSD روی کامپیوتر را دارید، می توانید در بخش نظرات تجربیات خود را با ما به اشتراک بگذارید.