امروزه بنایان برای ساخت و ساز از ابزار مختلفی استفاده می کنند که هرکدام از آن ها ویژگی های خاصی را ارائه می کنند. بنابراین افرادی که شغل بنایی را برای خود برگزیده اند و به عنوان بنا قصد شروع به کار را دارند، بهتر است با انواع ابزار بنایی و ویژگی ها و کاربرد های آن ها آشنا شوند تا بتوانند در زمینه کاری خود بهتر عمل کنند. به لطف وجود این ابزار ها، امروزه بنایی یک شغل تخصصی است. بنایان در زمان های قدیم علاوه بر اجرای پروژه بنایی، وظیفه طراحی و مدیریت این پروژه ها را نیز بر عهده داشتند. اما امروزه بنایان تنها به عنوان مجری پروژه های بنایی به امور ساخت و ساز مشغول هستند.
دقت کنید که به دلیل تخصصی بودن شغل بنایی بهتر است پیش از اینکه وارد این حوزه شغلی شوید ابزارهایی که در این زمینه شغلی مورد استفاده قرار می گیرند را به درستی بشناسید تا بتوانید در زمان مورد نیاز از آنها برای پیشبرد هدف خود استفاده نمایید. تکنوسان مگ در این مقاله قصد ارائه راهنمای خرید ابزار بنایی و معرفی انواع ابزار بنایی به کاربران را دارد. در نتیجه اگر قصد خرید ابزار بنایی دارید، پیشنهاد میکنیم خواندن ادامه این مقاله را از دست ندهید.
فهرست مطالب
معرفی انواع ابزار بنایی
ابزار آلاتی که استاد بنا برای ساخت بنا مورد استفاده قرار می دهد دارای تنوع بسیار زیادی می باشند و هر یک از این ابزار ها دارای عملکرد متفاوتی هستند. برخی از ابزارهای بنایی برای انجام کارهای تخریب و برخی دیگر برای انجام کارهایی نظیر اندازه گیری یا برش مورد استفاده قرار می گیرند. بنایان با بهره گیری از این ابزارها در هر مرحله از ساخت و ساز می توانند پروژه هایی که در دست احداث دارند را با بالاترین سطح کیفی به اتمام برسانند. در ادامه قصد داریم تعدادی از لوازم بنایی پرکاربرد را برای شما معرفی نماییم:
استانبولی
استانبولی جزو ضروری ترین ابزار بنایی است که از آن برای حمل ملات یا تهیه و آماده کردن ملات استفاده می شود. برای تولید استانبولی معمولاً از فلز یا فایبرگلاس استفاده می شود. این محصول دارای شکل مخروط ناقص بوده و شاهد عرضه آن در ابعاد و اندازه های مختلف به بازار هستیم. ملاتی که درون استانبولی درست می شود یکی از مصالح اصلی بنایی است که با استفاده از آن اجزا و مصالح دیگر به یکدیگر متصل می گردند. برای درست کردن ملات از ترکیب آب، سیمان، ماسه، آهک و خاک رس استفاده می شود.
فرغون
از دیگر ابزارهای بنایی موجود در بازار که از آن برای حمل بار استفاده می شود می توان به فرغون اشاره نمود. با استفاده از این وسیله به صورت دستی می توانید اقدام به حمل مصالح مختلف نظیر آجر، سیمان، گچ و غیره نمایید. فرغون ها دارای دو دسته برای هدایت و یک چرخ هستند و کار هدایت آنها توسط یک نفر انجام می شود. طراحی و تولید فرغون به صورتی انجام شده که وزن بار قرار گرفته درون آن بین چرخ فرغون و فردی که کار هدایت فرغون را بر عهده دارد تقسیم می شود. در نتیجه با استفاده از آن می توانید بار هایی را که از وزن بالایی برخوردار می باشند به راحتی حمل نمایید.
کمچه
یکی از ابزارهای ساده بنایی که توسط بنایان به وفور مورد استفاده قرار می گیرد کمچه می باشد. این ابزار یک ابزار دستی بوده که با استفاده از آن می توانید ملات خود را به شکل صاف و یکدست بر روی سطح کار پخش کنید و سپس با استفاده از آن کار بندکشی و ماهیچه کشی را انجام دهید. بنابراین در اغلب کارهای بنایی علی الخصوص کارهایی که با سیمان سروکار دارند از کمچه استفاده می شود. لازم به ذکر است که مدل های مختلفی از کمچه در ابعاد و اندازه های مختلف در بازار وجود دارد و هر یک از این مدل ها برای انجام کار به خصوصی مورد استفاده قرار می گیرند.
بیل
این ابزار بنایی پرکاربرد شاید آشنا ترین و معروف ترین ابزار بنایی موجود در بازار باشد و کمتر کسی را می توانید پیدا کنید که تاکنون بیل ندیده باشد. از جمله موارد کاربرد بیل می توان به استفاده از آن در کارهای باغبانی یا خاک برداری های کوچک اشاره نمود. البته نوع خاصی از بیل که به بیل مکانیکی مشهور می باشد نیز وجود دارد که یک ماشین بسیار بزرگ است که از آن برای ساخت دیوارهای ضخیم و بلند در پروژه هایی با ابعاد بزرگ استفاده می شود.
شمشه
شمشه ابزاری است که از آن برای بررسی صاف و یکدست بودن سطوح بهره گرفته می شود. لازم به ذکر است که شمشه ها در دو نوع مختلف فلزی و چوبی تولید و به بازار عرضه شده اند. بر مبنای اطلاعات به دست آمده شمشه های فلزی از نسبت به شمشه های چوبی از میزان دقت بیشتری برخوردار می باشند. در ادامه به بررسی این دو نوع شمشه خواهیم پرداخت:
شمشه چوبی
شمشه های چوبی ابزار هایی هستند که در ابعاد مختلفی از نظر طول و مقطع تولید و به بازار عرضه می شوند. حداقل طول استاندارد برای یک شمشه ابعاد ۷۰ سانتی متر با ابعاد مقطع 3*3 سانتی متر بوده و حداکثر طول استاندارد برای یک شمشه ۳ متر با ابعاد مقطع 5*5 سانتی متر می باشد.
شمشه آهنی
برای تولید شمشه های آهنی از پروفیل های سبک که نوعی قوطی فلزی تو خالی می باشند استفاده می شود. به دلیل استفاده از فلز برای تولید این شمشه ها، محصول فوق از استحکام بسیار خوب و بالایی برخوردار می باشد. تولید کنندگان شمشه های آهنی از پروفیل های مختلفی برای تولید این محصول استفاده می نمایند. اما بهترین پروفیلی که برای ساخت شمشه های آهنی استفاده می شود پروفیل هایی با سطح مقطع 4*4 سانتی متر می باشند.
این محصول از حساسیت بالایی برخوردار می باشد و در نگهداری آن می بایست دقت زیادی به عمل بیاورید. با وجود اینکه جنس متریال به کار گرفته شده برای تولید این شمشه ها فلز می باشد، اما به دلیل توخالی بودن آن بهتر است از وارد کردن ضربه با استفاده از چکش، تیشه و مواردی از این دست بر روی آن پیشگیری به عمل اورید. از جمله پرفروش ترین شمشه های آهنی موجود در بازار می توان به شمشه های آلومینیومی اشاره کرد که به دلیل وزن سبکی که دارند در بین استادکاران از محبوبیت بالایی برخوردار می باشند.
تخته ماله
تخته ماله ابزاری است که پس از پایان دیوار چینی از آن برای کشیدن پوشش سیمانی بر روی دیوار ها استفاده می شود. تخت ماله های موجود در بازار دارای جنس های مختلفی هستند که از آن جمله می توانیم به تخته تخته ماله چوبی، منیزیمی و آلومینیومی اشاره نماییم. از بین تخته ماله های موجود در بازار، تخته هایی که دارای جنس آلومینیومی و منیزیمی هستند از فروش بیشتری برخوردار می باشند.
چرا که استفاده از این تخته ها بسیار راحت تر از تخته های چوبی بوده و حرکت آنها بر روی سطح بسیار راحت تر انجام می شود. به همین خاطر استاد بنا به هنگام استفاده از آن نیاز به صرف انرژی کمتری خواهد داشت. پس از این که کار سیمان کشتی بر روی دیوار توسط تخته ماله انجام شد استاد بنا با استفاده از تخته ماله سطح مورد نظر را با گچ پوشش داده و صاف می نماید. از دیگر موارد کاربرد تخته ماله می توان به استفاده از آن برای مسطح کردن بتن اشاره نمود.
شاقول
از شاقول برای سنجش امتداد قائم استفاده می شود. این محصول یک ابزار دقیق است که استفاده از آن در عملیات بنایی منجر به بالا رفتن دقت عملیات شده و نهایتاً کیفیت خروجی حاصل افزایش پیدا خواهد نمود. این ابزار دارای ظاهری مخروطی شکل بوده که قسمت مرکزی آن به یک ریسمان یا نخ متصل شده است. نکته مهمی که در خصوص شاقول ها می توان به آن اشاره نمود این است که شاقول ها از وزن سنگینی برخوردار می باشند تا در هنگام معلق شدن ثابت باشند.
ریسمان کار
ریسمان کار از دیگر ابزارهای بنایی پرکاربردی است که معمولاً از آن برای امتداد سنجی در دیوار چینی بهره گرفته می شود. ریسمان کار از یک قرقره میله فلزی برخوردار می باشد که از بین یک استوانه فلزی آن را عبور داده اند و دو سر میله فلزی فوق را به دو صفحه دایره ای شکل که ضخامت آن حدود ۲ میلی متر و قطر بین ۲ تا ۳ سانتی متر می باشد متصل کرده اند و امکان چرخش آن حول میله فلزی به راحتی فراهم می باشد.
برای تولید ریسمان و نخ ریسمان کار معمولاً از نخ نایلونی یا نخ پرک آغشته به موم استفاده می شود. به همین خاطر این ریسمان ها از مقاومت بسیار بالایی برخوردار می باشند و طول عمر آنها نیز بالا است.
گونیا
گونیا از دیگر ابزارهای بنایی دستی موجود در بازار می باشد که با وجود ظاهر بسیار ساده ای که دارد اما وجود آن در پروژه های ساختمان سازی بسیار حیاتی و مهم است. استاد بنا با استفاده از گونیا می تواند اقدام به سنجش صحت زاویه کنج های مختلف ساختمان نماید. بنابراین در جعبه ابزار هر بنا و استاد کاری می بایست یک گونیا وجود داشته باشد.
تراز
از دیگر ابزارهای بنایی پر کاربرد و پر استفاده می توان به تراز اشاره نمود که معمولاً از آن برای کنترل صاف بودن سطوح استفاده می شود. بنابراین اصلی ترین کاربرد تراز استفاده از آن برای سنجش سطوح می باشد. تراز ها در ابعاد و اندازه های مختلفی به بازار عرضه شده اند و طول آنها بین ۲۲۵ تا ۱۲۰۰ میلی متر متغیر می باشد. تراز هایی که از طول کوتاه تری برخوردار می باشند برای تنظیم سطوح کوچک و آجرهای منفرد مورد استفاده قرار میگیرند.
اما از تراز های بلند برای تراز کردن ردیف های افقی آجر چینی و شاقول کردن عمودی زوایای کار بهره گرفته می شود. تراز از یک لوله حباب دار ثابت و یا قابل تنظیم برخوردار می باشد و و مدل هایی که از لوله حباب دار قابل تنظیم برخوردار هستند در صورت به هم خوردن تراز می توانند توسط استادکار به صورت دستی تنظیم شوند. در نتیجه امروزه اغلب استادکاران خرید ترازهای لوله حباب دار قابل تنظیم را به نوع ثابت ترجیح می دهند. شما می توانید در مقاله راهنمای خرید تراز و معرفی انواع آن با این ابزار بیشتر آشنا شوید.
سطل
با وجود ساده بودن این محصول وجود آن در انجام پروژه های ساختمانی و بنایی بسیار ضروری و لازم می باشد. از سطل جهت پاشیدن آب یا حمل آب در پروژه های ساختمانی استفاده می شود. اما جنس سطل هایی که در پروژه های ساختمانی و بنایی استفاده می شوند با سطل های معمولی متفاوت می باشد. برای تولید این سطل ها عموما از ورق های گالوانیزه فولادی که در برابر فشار از مقاومت بالایی برخوردار می باشند و نیز ضد زنگ هستند استفاده می شود.
متر
از دیگر ابزارهای پرکاربردی که از آن برای اندازه گیری عمق، طول، عرض و غیره بهره گرفته می شود می توان به متر اشاره نمود. مترهایی که در پروژه های ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرند دارای جنس فلزی یا پارچه ای می باشند. شما می توانید در مقاله راهنمای خرید و معرفی انواع متر با این ابزار کاربردی بیشتر آشنا شوید.
الک
الک ابزاری است که از آن برای یکدست کردن مصالح پودری و جدا کردن قطعات درشت از آنها مورد استفاده قرار میگیرد. بنابراین استادکاران برای استفاده از مصالح اقدام به عبور دادن آنها از الک می کنند تا دانه های درشت را از دانه های ریز جدا کنند و یک پودر یه صاف و یکدست به دست بیاورند. در نتیجه برای به دست آوردن مواد یکدست استفاده از الک الزامی می باشد.
جمع بندی
در این مقاله سعی کردیم تا تعدادی از پرکاربردترین ابزار هایی که توسط بنایان مورد استفاده قرار می گیرند را برای شما معرفی نماییم. افرادی که تمایل به وارد شدن به حوزه شغلی بنایی را دارند می بایست با انواع مختلف ابزار بنایی و موارد کاربرد و ویژگی های آنها آشنا شوند تا بتوانند به صورت تخصصی در این حوزه شغلی مشغول فعالیت گردند. شما چه ابزار های بنایی دیگری را می شناسید که می تواند به بنایان برای ساخت بهتر ساختمان ها و بنا ها کمک کند؟ با معرفی این ابزارها در بخش کامنت می توانید به کاربران کمک کنید تا بتوانند ابزارهای کاربردی تر بیشتری را بشناسند و در این زمینه به اطلاعات بیشتری دست پیدا کنند.