کامپیوتر و لپ تاپدانشنامه

هرآنچه باید درباره فرکانس رم و تاثیر آن در سرعت رم بدانیم!

معمولا در تبلیغات رم ها شرکت های تولید کننده علاوه بر ظرفیت عامل دیگری به نام فرکانس رم را به عنوان عامل اصلی سنجش سرعت رم معرفی می کنند و روی آن مانور تبلیغاتی زیادی می دهند. با یک سرچ ساده می توانید بفهمید که ذکر اعداد مختلف برای نشان دادن سرعت رم بیشتر جنبه تبلیغاتی داشته و عوامل تخصصی دیگری نیز در سرعت رم دخیل هستند. با این تفاسیر چگونه می توانیم بفهمیم که سرعت یک رم چقدر است و اصلا سرعت رم مهم تر است یا ظرفیت آن؟ آیا فرکانس رم همان سرعت آن است؟ برای یافتن پاسخ این سوالات در ادامه با تکنوسان مگ همراه باشید.

منظور از سرعت حافظه RAM چیست و چرا باید به آن توجه کنیم؟

فرکانس رم چیست؟

در ابتدای مقاله بیاید تکلیفمان را با دو موضوع روشن کنیم؛ ظرفیت و فرکانس رم. ظرفیت همان میزان فضای ذخیره سازی رم( بخوانید حافظه رم) است که می تواند در اختیار سایر قطعات مانند پردازنده و کارت گرافیک قرار دهد و هر رم یک میزان حافظه مشخص دارد که روی ماژول یا داخل مشخصات فنی محصول ذکر خواهد شد. امروزه برای انواع سیستم های کامپیوتری حداقل میزان 4 گیگابایت حافظه رم مورد نیاز است تا بتوانند برنامه های عادی را اجرا کنند، البته با پیشرفت همه جانبه برنامه ها و بیشتر شدن حجم داده ها توصیه می شود که حداقل 8 گیگابایت رم برای سیستم خود تهیه کنید تا عملکردی روان را در انواع برنامه ها و بازی ها تجربه کنید.

فرکانس رم (RAM Frequency) مولفه متفاوت تری است که واحد سنجش آن بر مبنای مگاهرتز (MHz) است و نشان دهنده تعداد دستوراتی است که رم می تواند در یک ثانیه پردازش کند. در مشخصات رم فرکانس پس از ذکر نسل رم نوشته می شود و هر چقدر این عدد بالاتر باشد، سرعت پردازش اطلاعات رم بیشتر خواهد بود. به عنوان مثال اگر روی یک رم “8GB DDR4 2333 MHz” نوشته شده باشد، به این معنی است که این رم 8 گیگابایت حافظه دارد و از نسل چهار رم های DDR است و فرکانس پردازش آن 2333 مگاهرتز است. در بخش بعدی به صورت دقیق تر درباره فرکانس رم و سایر عوامل اثرگذار روی سرعت رم توضیح خواهیم داد. همچنین اگر دوست دارید بیشتر در مورد ویژگی های یک رم خوب بدانید و با بهترین رم های بازار آشنا شوید، می توانید به این مقاله از مجله تکنوسان مراجعه کنید.

آیا سرعت رم در گیمینگ اهمیت دارد؟

آیا منظور از فرکانس همان سرعت رم است؟

فرکانس رم یکی از مهمترین عوامل تاثیر گذار روی سرعت و کارایی رم است. اما اینگونه نباید تصور شود که تنها عامل تعیین کننده در سرعت رم فرکانس آن است و به همین خاطر یک رم با فرکانس بالاتر سرعت بیشتری را به ارمغان می آورد. بر خلاف تصور افراد عوامل دیگری مانند نسل رم، میزان تاخیر یا CAS Latency (به اختصار CL گفته می شود)، تک یا دو کاناله بودن رم، داشتن هیت سینک برای خنک سازی و حتی ظرفیت حافظه نیز در عملکرد یک رم برای افزایش سرعت سیستم تاثیر دارند. بنابراین اگر می خواهید یک رم قوی داشته باشید، باید بدانید که فرکانس رم تنها عامل اثر گذار در سرعت رم و افزایش کارایی سیستم نیست. برای درک بهتر این موضوع، تاثیر هر یک از عوامل نام برده شده را بر سرعت رم بررسی می کنیم.

چه عوامل دیگری جز فرکانس روی سرعت رم تاثیر دارند؟

اولین مورد اثر گذار به غیر از فرکانس رم، نسل آن است که با DDR نشان داده می شود و یکی از مهم ترین عوامل اثر گذار روی سرعت رم است. تا الان 5 نسل از رم ها تولید شده اند که متداول ترین آنها رم های نسل 4 یا DDR4 هستند و واقعا کارایی بالایی دارند. البته نصب یک رم جدید روی سیستم بستگی به این موضوع دارد که مادربرد شما از آن نسل پشتیبانی کند؛ به عنوان مثال اگر مادربرد شما برای رم های DRR4 تولید شده باشد، نمی توانید نسل جدید رم ها که رم های DRR5 هستند را روی مادربرد خود نصب کنید.

موضوع بعدی تک یا دو کاناله بودن رم است که تاثیر زیادی روی کارایی و سرعت سیستم خواهد گذاشت. تفاوت رم های تک کاناله و دو کاناله در تعداد ماژول رم است؛ به عنوان مثال یک رم 8 گیگابایتی تک کاناله یک ماژول رم دارد و روی یک اسلات مادربرد نصب می شود. در حالی که رم دو کاناله 8 گیگابایتی دو ماژول رم 4 گیگابایتی است و برای نصب روی مادربرد به دو اسلات رم نیاز دارد. به طور کلی رم های دو کاناله پهنای باند بیشتری دارند و می توانند باعث بهبود چشمگیر در سرعت کامپیوتر شوند، به خاطر همین توصیه می شود که به جای خرید یک رم 8 گیگابایتی، از دو رم 4 گیگابایتی استفاده کنید.

فرکانس رم رو از کجا بفهمیم

برای کاربران عادی بررسی چهار عامل ظرفیت، نسل رم، فرکانس و نوع پیکربندی نیازهایشان را برطرف می کند. اما برای کاربران حرفه ای و بیشتر گیمرها که برایشان سرعت رم و سریع بودن کامپیوتر خیلی اهمیت دارد، نرخ تاخیر رم، قابلیت اورکلاک و وجود هیت سینک یا خنک کننده برای رم تاثیر زیادی روی عملکرد سیستم دارد.

نرخ تاخیر رم یا CL به بیان ساده به معنای زمان تاخیری است که از زمان ارسال دستور تا اجرای آن طول می کشد و با یک عدد نشان داده می شود که هر چقدر این عدد پایین تر باشد عملکرد رم بهتر خواهد بود. یک رم با فرکانس بالا و CL پایین عملکرد بهتری نسبت به فرکانس مشابه با CL بالاتر دارد.

وجود قابلیت اورکلاک در رم باعث می شود که رم بتواند در فرکانس های بالاتری کار کند و سرعت آن افزایش یابد. البته رم های سریع تر، گرمای بیشتری تولید می کنند و ممکن است با افزایش دما پایداری قطعه با اختلال مواجه شود، به همین دلیل بهتر است که ماژول های رم با هیت سینک تهیه شود تا پایداری قطعه در صورت افزایش دما تضمین شود.

سرعت رم مهمتر است یا میزان حافظه؟

سرعت و میزان حافظه رم دو عنصر تاثیر گذار در عملکرد رم و کارایی سیستم هستند اما بهتر است که سرعت را فدای حافظه بیشتر نکنید. معمولا ظرفیت حافظه تا یک جایی اثر گذار است و ظرفیت بیشتر از آن تاثیری در کارایی سیستم نخواهد داشت. به عنوان مثال در اکثر بازی های کامپیوتری حافظه های 8 تا 16 گیگابایتی کفایت می کنند و مقداری بیشتر از آن به عنوان فضای خالی در سیستم باقی خواهد ماند. در حالی که یک رم 8 گیگابایتی دو کاناله با فرکانس بالا می توان عملکرد سریع تری نسبت به یک با ظرفیت بالاتر و فرکانس پایین تر داشته باشد. بنابراین بهتر است که در هنگام خرید رم بیشتر از حافظه به سرعت کارایی آن توجه کنید.

فرکانس رم چه تاثیری در سرعت آن دارد

سوالات متداول درباره تاثیر سرعت رم در کارایی سیستم

فرکانس رم چه تاثیری در سرعت آن دارد؟

فرکانس رم یکی از تاثیرگذارترین عوامل در سرعت رم است و هرچه مقدار آن در رم بیشتر باشد، می توان انتظار کارایی سریع تر و بهتری از سیستم داشت.

به رم با چه سرعتی نیاز داریم؟

به طور کلی سرعت رم هرچقدر بیشتر باشد، سرعت سیستم بیشتر می شود.برای داشتن یک سیستم سریع بهتر است که یک رم با فرکانس 2400 مگاهرتز و بالاتر تهیه کنید.

آیا سرعت رم در گیمینگ اهمیت دارد؟

بله. رم های سریع تر باعث می شوند که بازی ها بهتر و سریع تر اجرا شوند و پایداری اجرای بازی را افزایش دهند.

جمع بندی

برای خاتمه و نتیجه گیری درباره تاثیر فرکانس رم در سرعت سیستم باید بگوییم که فرکانس رم تنها عامل اثرگذار روی سرعت رم نیست و عوامل دیگری نیز هستند که تاثیر گذارند. همچین توصیه می کنیم که اگر میخواهید سرعت بیشتری را در سیستم خود تجربه کنید یک رم دو کاناله تهیه کنید، زیرا یک رم با پیکربندی دو کاناله سرعت بیشتری نسبت به رم های تک کاناله دارد. به نظر شما دیگر چه عواملی در سرعت کارایی رم تاثیر دارند؟ از شما مخاطبان عزیر دعوت می کنیم نظرات و دیدگاه های خود را با ما به اشتراک گذارید.

نوشته های مشابه

5 دیدگاه

  1. اگه مگاهرتز بیشتر از مادربرد باشد چه میشود؟ خیلی زود جواب بدید لطفا می‌خوام رم بخرم

    1. حداکثر فرکانس پشتیبانی شده توسط مادربرد رو دریافت می کنید و بقیش هدر میره

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا