لامپ های ال ای دی جزو محبوب ترین لامپ هایی هستند که کاربران از آنها برای روشن کردن محیط اطراف خود استفاده می نمایند. استفاده از این لامپ ها با مزایای بسیاری همراه است و همین موضوع سبب گسترش گرایش کاربران به استفاده از این لامپ ها شده است. لامپ های ال ای دی از میزان مصرف انرژی پایینی برخوردار هستند و سطح ایمنی آنها به نسبت سایر لامپ های موجود در بازار بیشتر می باشد.
با وجود اینکه طول عمر لامپ های ال ای دی نسبت به دیگر محصولات روشنایی موجود در بازار بیشتر می باشد، اما این لامپ ها نیز از طول عمر مشخصی برخوردار هستند و ممکن است پس از مدتی استفاده از لامپ های ال ای دی، نورشان نسبت به نور اولیه ای که از آن برخوردار بودند کمتر شود. تکنوسان مگ در این مقاله قصد بررسی قصد بررسی علت کم شدن نور لامپ های LED را دارد. در نتیجه اگر قصد خرید لامپ LED دارید و می خواهید علت کم نور شدن لامپ ال ای دی را بدانید پیشنهاد می کنیم خواندن ادامه این مقاله را از دست ندهید.
فهرست مطالب
دلایل کم نور شدن لامپ های ال ای دی چیست؟
برای تولید و ساخت لامپ های ال ای دی از یک سری دیود های نورافشان استفاده می شود و به همین خاطر این لامپ ها جزو لامپ های نیم رسان می باشند. این موضوع به این معنی است که با اتصال لامپ های ال ای دی به برق جریان الکتریکی به این لامپ ها وارد می شود و لامپ به حالت رسانا در خواهد آمد. در نتیجه هنگامی که این لامپ ها روشن می شوند در حالت رسانا قرار می گیرند و در حالت خاموشی لامپ های فوق حالت نیمه رسانا خواهند داشت.
عواملی نظیر رشد روشن و خاموش کردن مکرر لامپ، نوسانات برق و مواردی از این دست موجب می شود که به مرور میزان روشنایی لامپ های ال ای دی کم شود و لامپ های فوق دچار مشکل کاهش روشنایی گردند. راهکارهای مختلفی برای پیشگیری از این موضوع وجود دارد که از آن جمله می توان به کاهش میزان دفعات روشن و خاموش کردن این لامپ ها یا عدم استفاده از آنها در مواقعی که برق دچار نوسان می باشد اشاره نمود.
لامپ های ال ای دی موجود در بازار هر یک دارای طول عمر یا ساعت کار مفید متفاوتی می باشند. در نتیجه اگر می خواهید لامپ هایتان دیرتر خراب یا کم نور نشوند بهتر است لامپ هایی را که طول عمر مفید آنها بین ۵۰ تا ۶۰ هزار می باشد را خریداری نمایید.
دقت داشته باشید که عوامل مختلفی بر کیفیت و طول عمر لامپ های ال ای دی تاثیر گذار می باشند که از آن جمله می توان به نوع متریال های به کار گرفته شده برای تولید لامپ اشاره نمود. استفاده از متریال های مرغوب و درجه یک برای تولید لامپ ال ای دی منجر به افزایش طول عمر مفید این لامپ ها خواهد شد. در ادامه قصد داریم تا عوامل مختلفی که منجر به کاهش نور لامپ LED می شوند را مورد بررسی قرار دهیم:
خراب شدن چراغ
همانطور که پیشتر نیز به آن اشاره کردیم لامپ های ال ای دی نور مورد نیاز خود را از دیود های نورافشانی که درون آنها تعبیه شده است تامین می نمایند. هرچه تعداد دفعات استفاده از لامپ های ال ای دی بیشتر شود، طول عمر این دیود ها کاهش پیدا خواهد نمود. دلیل این امر هم این است که به هنگام روشن کردن چراغ های ال ای دی، این چراغ ها همراه با تولید نور مقداری گرما نیز تولید میکنند و گرمای تولید شده در طولانی مدت می تواند منجر به کاهش میزان نوردهی در این لامپ ها شود.
در نظر داشته باشید که هنگامی که روشنایی لامپ کاهش پیدا می کند ال ای دی ها در مدت زمان کوتاه تری تیره می شوند و مدت زمان روشن شدن آنها افزایش پیدا خواهد نمود. در نتیجه هنگامی که اقدام به زدن کلید برای روشن کردن آنها می کنید ممکن است چند ثانیه طول بکشد تا تا لامپ فوق روشن گردد. بنابراین می توانیم بگوییم که اصلی ترین عاملی که منجر به کم نور شدن لامپ های ال ای دی می شود خراب شدن دیود های نور افشان تعبیه شده در این لامپ ها می باشد.
نکته دیگری که در این زمینه می توانیم به آن اشاره نماییم این است که ممکن است یک یا تعدادی از این دیود ها خراب شده و از کار بیافتند و با کم شدن تعداد دیود های نور افشان سالم، میزان روشنایی که به وسیله لامپ تامین می شد نسبت به قبل کاهش پیدا کند. اما اگر کلیه دیودهای نورافشان تعبیه شده در لامپ از کار بیافتند و خراب شوند لامپ به طور کامل سوخته شده و نمی تواند هیچ نور و روشنایی تولید نماید.
عدم کیفیت ساخت و بسته بندی غیر مناسب
امروزه برندهای مختلفی در داخل و خارج از کشور به کار تولید لامپ های ال ای دی مشغول هستند. بنابراین اگر می خواهید یک لامپ خوب و با کیفیت با طول عمر بالا داشته باشید بهتر است در حین خرید برای انتخاب لامپ ال ای دی دقت و حساسیت بیشتری به خرج دهید. هر چه کیفیت قطعاتی که برای تولید لامپ ال ای دی استفاده شده بهتر باشد، میزان روشنایی لامپ و نهایتاً طول عمر لامپ افزایش پیدا خواهد نمود.
لامپ هایی که از قطعات با کیفیت تولید شده اند در طولانی مدت از ثبات روشنایی بهتری برخوردار می باشند و نسبت به سایر لامپ ها نورشان دیرتر کاهش پیدا میکند. اما لامپ هایی که از مواد بی کیفیت و تقلبی تولید شدهاند خیلی زود دچار کاهش نور شده و خراب می گردند.
دقت داشته باشید که یکی از اصلی ترین دلایل کم نور شدن لامپ نحوه بسته بندی غیر اصولی لامپ می باشد. برند هایی که لامپ های ال ای دی را در بسته بندی های نامناسب به بازار عرضه می کنند ممکن است در پروسه حمل یا جابجایی تراشه ال ای دی و سایر قطعات لامپ هایشان دچار آسیب شود و آسیب وارد شده به آنها منجر به کاهش طول عمر مفید شان گردد.
کاهش کیفیت فسفر های ال ای دی
برای تولید لامپ های ال ای دی از یک سری فسفر ال ای دی استفاده می شود. با افزایش راندمان کوانتومی فسفر، درصد بازده نور لامپ هم افزایش پیدا خواهد نمود. هنگامی که یک لامپ ال ای دی برای تایم طولانی استفاده می شود کیفیت فسفر های ال ای دی که برای تولید لامپ استفاده شده کاهش پیدا خواهد نمود و این امر به کم نور شدن لامپ منجر می گردد. در نتیجه یکی دیگر از علل کم نور شدن لامپ های ال ای دی را می توان کاهش کیفیت فسفر استفاده شده برای تولید آن عنوان نمود.
برخی کمپانی های تولید کننده لامپ ال ای دی برای آنکه از مدت زمان طول عمر مفید لامپ های خود را افزایش دهند و زمان کم نور شدن لامپ های خود را به تعویق بیاندازند سعی کرده اند تا برای تولید لامپ های خود از فسفر با درصد خلوص بالا استفاده نمایند. لامپ هایی که با استفاده از فسفر های درصد بالا تولید می شوند از طول عمر بیشتری برخوردار خواهند بود و دیرتر دچار کاهش نور می شوند.
کیفیت تراشه ال ای دی
تراشه ال ای دی که برای تولید لامپ های ال ای دی مورد استفاده قرار می گیرد در واقع دلیل اصلی بازده نور در این لامپ ها می باشد و کیفیت این تراشه تعیین کننده کیفیت لامپ خواهد بود. بنابراین اگر تراشه فوت دچار آسیب شود یا از مواد بی کیفیت و نامرغوب برای تولید آن استفاده شده باشد کیفیت نوردهی لامپ ضعیف خواهد شد.
نگهداری نادرست
یکی دیگر از علل مهم که منجر به کاهش طول عمر مفید لامپ های ال ای دی و کاهش میزان نوردهی آنها می شود نگهداری نادرست از آنها می باشد. کاربران باید گرد و غبار هایی که بر روی لامپ ها می نشیند را در فواصل زمانی منظم و با استفاده از یک پارچه خشک تمیز کنند.
نصب در محل نامناسب
از دیگر دلایلی که منجر به کم نور شدن لامپ های ال ای دی می شود نصب آن در محیط های غیر مناسب و نادرست می باشد. در نظر داشته باشید که لامپ های ال ای دی بهتر است در مکان هایی که دور از تابش مستقیم آفتاب می باشند نصب گردند. چرا که نور آفتاب می تواند حباب های محافظ را تیره نموده و این موضوع نهایتاً به کاهش نور لامپ های ال ای دی منجر خواهد شد.
مشکل در سرپیچ و سیم کشی
اگر سرپیچ لامپ دچار مشکل باشد یا سیم پیچی محلی که لامپ ال ای دی در آن نصب می شود با مشکل مواجه باشد این امر می تواند منجر به کاهش نور لامپ ال ای دی در کوتاه مدت شود.
روشن بودن بیش از اندازه لامپ
از دیگر عللی که سبب کاهش نور لامپ های ال ای دی می شود روشن بودن بیش از اندازه این لامپ ها در طول شبانه روز می باشد. بنابراین افرادی که به صورت مداوم یک لامپ را از صبح تا شب روشن نگه می دارند طول عمر مفید لامپشان زودتر به اتمام می رسد و لامپ آنها دچار کاهش نور خواهد شد. توصیه شده که از روشن نگه داشتن لامپ های ال ای دی برای مدت زمان بیش از ۸ ساعت در شبانه روز پیشگیری به عمل آورده شود. چرا که این امر منجر به از بین رفتن ترانس و ترانزیستور هایی که درون این لامپ ها تعبیه شدهاند خواهد شد.
جمع بندی
در این مقاله علل مختلفی که منجر به کاهش طول عمر مفید لامپ های ال ای دی و کم نور شدن آنها می شود را مورد بررسی قرار دادیم. بنابراین کاربران برای آنکه بتواند طول عمر مفید لامپ های خود را افزایش دهند و زمان کم نور شدن این لامپ ها را به تعویق بیاندازند می توانند یک سری ترفند ها را که در این مقاله به آنه اشاره نمودیم را به کار بگیرند تا به هدف خود دست پیدا کنند.
شما چه راهکاری را برای به تعویق انداختن زمان کم نور شدن لامپ ال ای دی می شناسید؟ با در میان گذاشتن این ترفند ها در بخش کامنت می توانید به کاربران کمک کنید تا بتوانند لامپ های ال ای دی خود را به درستی نگهداری نموده و از آن برای تایم طولانی تری استفاده نمایند.
طول عمر لامپ های کم مصرف خیلی بیشتر از لامپ های led است چون دیودهای داخل لامپ led بصورت سری وصل شده اند اگر یکی از آنها بسوزد کل لامپ از کار می افتد بهر حال ما گرفتار این صنعت ناکارآمد شده ایم