یکی از ابزارهای کاربردی که قدمت استفاده از آن به چند هزار سال میرسد چکش می باشد. بسیاری از افراد به اشتباه تصور میکنند که تنها از چکش برای کوبیدن میخ به سطوح مختلف استفاده میشود. اما این ابزار دارای کاربرد های فراوانی می باشد که از آن جمله می توان به استفاده برای فرم دادن به سازه های مختلف اشاره نمود.
کاربرد بالای چکش موجب شده انواع مختلفی از این وسیله در بازار وجود داشته باشد که هر کدام برای پیش بردن کار خاصی طراحی شده اند. در این مقاله قصد داریم به بررسی انواع چکش بپرازیم تا ببینیم چند نوع چکش در بازار وجود دارد و هرکدام دقیقا برای چه کاری مورد استفاده قرار می گیرند. اگر قصد خرید چکش دارید، تا انتهای این مقاله با تکنوسان مگ همراه باشید.
فهرست مطالب
راهنمای خرید چکش
قبل از اینکه به سراغ معرفی انواع چکش برویم، بهتر است بدانید انتخاب یک چکش باکیفیت فارق از نوع کاربری آن به فاکتور های زیادی بستگی دارد که توجه به آن ها موجب می شود یک محصول ایده آل خریداری کنید. در زیر تعدادی از مهم ترین نکات هنگام خرید چش را بررسی می کنیم.
نوع و مدل چکش
همانطور که قبلا هم به آن اشاره کردیم امروزه انواع مختلفی از چکش به بازار ارائه شده اند که هر یک از آنها برای منظور خاصی مورد استفاده قرار می گیرند. درنتیجه پیش از خرید چکش، نوع کاربرد و نیاز خود را مشخص کنید تا بتوانید چکشی را که متناسب با عملکرد مورد انتظار شما طراحی شده را خریداری نمایید.
ابعاد چکش
از دیگر نکات مهمی که در حین خرید چکش حتماً باید به آن اهمیت بدهید اندازه چکش می باشد. باید این نکته را بدانید که استفاده از چکش هایی که قسمت دسته آن ها بلند می باشد سخت است، اما برای انجام یک سری کارهای خاص چنانچه دسته چکش بلند نباشد نمیتوان آن کار را به نحو مطلوب انجام داد. معمولاً چکش هایی که ابعاد و اندازه آنها بزرگ است نیاز به فضای بزرگ برای نگهداری نیز دارند. به همین خاطر اگر چکش های با ابعاد کوچکتر هم می توانند نیاز شما را مرتفع کنند بهتر است از خرید چکش های بزرگ پیشگیری به عمل بیاورید.
وزن چکش
در حین خرید چکش حتماً وزن آن را اندازه گیری نمایید. برخی چکش ها از وزن بسیار بالایی برخوردارند و همین موضوع سبب می شود تا کار کردن با آنها راحت نباشد و دست کاربر پس از مدت زمان کوتاهی که با آن کار می کند خسته شود. بنابراین توصیه می کنیم از خرید چکش هایی که از وزن بیش از حد زیادی برخوردار می باشند اجتناب به عمل بیاورید.
طراحی بدنه و جنس دسته چکش
در هنگام خرید دقت کنید تا چکش هایی را خریداری نمایید که بدنه آنها بصورت ارگونومیک طراحی شده باشند. کار کردن با چکش های ارگونومیک بسیار راحت تر خواهد بود و کمترین فشار را به دست وارد خواهد کرد. علاوه بر این امروزه از متریال های مختلفی برای تولید دسته چکش استفاده می شود که از آن جمله می توان به پلاستیک، چوب، فلز و غیره اشاره کرد. اگر به دنبال یک چکش با وزن سبک و جنس دسته ضد لغزش می گردید چکش دسته چوبی می تواند گزینه مناسبی برای شما به شمار می رود. اما افرادی که در آهنگری ها و مکانیکی ها فعالیت می کنند بهتر است چکش های دسته آهنی را تهیه نمایند.
جنس سری چکش
برای تولید سری چکش از متریال های مختلفی نظیر فولاد ضد زنگ استفاده می شود. هرچه جنس سری محکم تر و مقاومت تر باشد، نهایتاً چکش شما از طول عمر بیشتری برخوردار خواهد بود و میتوان از آن برای وارد کردن ضربات به اجسام مختلف بهره گرفت.
شکل سری چکش
همانطور که پیشتر هم به آن اشاره کردیم شکل سری چکش های مختلف با یکدیگر متفاوت می باشد و همین تفاوت در شکل سری منجر به تفاوت در عملکرد چکش های مختلف با یکدیگر شده است. بنابراین پس از مشخص کردن نوع نیاز خود چکش با شکل سری متناسب را می بایست خریداری نمایید.
قیمت
این فاکتور جزء اساسی ترین فاکتورها برای انتخاب چکش به شمار می رود. در حین خرید دقت کنید که چکش مورد نظر شما دارای یک قیمت خوب و ایده آل با توجه به جنس دسته و بدنه باشد. البته چکش هایی که قیمتشان بیش از حد ارزان می باشد، ممکن است چکش های مستحکم و مقاومی نباشند و پس از مدتی استفاده خراب شوند و از بین بروند. بنابراین همیشه این فاکتور را مدنظر خود قرار دهید که هیچ ارزانی بی علت نیست و می بایست کالا به صورت کامل چک شود تا استحکام و مقاومت آن مورد تایید قرار بگیرد.
انواع چکش
چکش ها دارای انواع مختلفی می باشند که از هر یک از آنها برای منظور خاصی استفاده می شود. به همین دلیل در ادامه این مقاله قصد معرفی برخی از پرکاربردترین انواع چکش موجود در بازار به شما را داریم تا شما بتوانید نسبت به این ابزار شناخت کاملی به دست بیاورید تا در حین نیاز به تناسب نوع کاربرد مدنظرتان چکش متناسبی را خریداری نمایید.
چکش دو شاخ
یکی از انواع چکش موجود در بازار، چکش دو شاخ می باشد. این چکش دارای کاربرد نسبتاً بالایی می باشد و جزء پرفروش ترین چکش های بازار به شمار می رود. طراحی بدنه این چکش به نحوی انجام شده که قسمت سری آن دو شاخه دارد که از این بخش برای بیرون کشیدن میخ از سطوح مختلف استفاده می شود. به چکش دوشاخ در بازار به اصطلاح چکش میخ کش نیز گفته می شود. علاوه بر این قسمت دیگر سری این محصول دارای حالت ضربه زن بوده که میتوان از آن برای کوبیدن انواع مختلف میخ به سطوح گوناگون بهره گرفت. برای تولید دسته این چکش متریال های مختلفی استفاده می شود که از آن جمله میتوان به ترکیب فلز و پلاستیک اشاره نمود.
چکش برقی
این چکش با سایر انواع چکش موجود در بازار تفاوت هایی دارد و برای استفاده از آن نیاز به نیروی برق می باشد. علاوه بر این، به دلیل اینکه برای تولید چکش برقی از موتور و قطعات مکانیکی مختلف بهره گرفته می شود، قیمت آن نسبت به چکش های معمولی نسبتاً بالاتر می باشد. چکش فوق در انواع مختلفی به بازار ارائه شده و از نوع معمولی آن می توان برای انجام کاربردهای خانگی و معمولی و از نوع حرفه ای آن می توان برای انجام کارهایی نظیر تخریب ساختمان استفاده کرد. به همین خاطر حجم سطوحی که توسط این چکش تخریب می شوند می تواند بسیار بالا باشد.
چکش سر گرد
طراحی بدنه این چکش به نحوی انجام شده که یک طرف از قسمت سری آن دارای حالت گرد بوده و از آن می توان برای کوبیدن پرچ یا ضربه استفاده نمود. سمت دیگر سری نیز دارای حالت صاف می باشد و از آن برای ضربه زدن به سطوح مختلف استفاده می شود. برای تولید دسته این چکش ها از متریال مختلفی استفاده میشود که از آن جمله می توان به دسته چوبی و دسته فلزی اشاره نمود.
قیمت چکش سر گرد دسته چوبی با چکش سر گرد دسته فلزی با یکدیگر متفاوت می باشد. چکش های سرگرد دسته چوبی از وزن کمتری برخوردار می باشند و کار کردن با آنها راحت تر خواهد بود. در بازار به اصطلاح به این محصول چکش پرچ نیز گفته می شود.
چکش لاستیکی
برای تولید قسمت ضربه زن این چکش از پلاستیک استفاده شده است و همین موضوع سبب تمایز بسیار بالای این چکش با سایر انواع چکش ها شده است. از جمله موارد کاربرد چکش لاستیکی می توان به استفاده از آن در مواردی که نیاز به مراقبت از سطوح برای جلوگیری از آسیب وارده ناشی از ضربات چکش می باشد اشاره نمود. این چکش ها در ابعاد مختلفی به بازار ارائه شده اند تا هر کاربر به تناسب نوع کاربرد مورد نظرش بتواند ابعاد ایده آلش را خریداری نماید.
پتک
یکی از قدرتمندترین انواع چکش موجود در بازار پتک می باشد که به دلیل قدرت بسیار بالایی که دارد معمولا از آن جهت انجام کارهای تخریبی یا کندن سطوح مقاوم و بتن استفاده می شود. لازم به ذکر است که این محصول از وزن زیادی برخوردار می باشد و افرادی که از این ابزار برای انجام امور محوله خود استفاده می کنند می بایست نیروی زیادی برای استفاده از آن وارد نمایند.
پتک دو سر تخت
این محصول که در بازار به چکش پرچی نیز معروف می باشد یکی از پر کاربرد ترین انواع چکش موجود در بازار است که طراحی قسمت سری آن دارای حالت تخت بوده و از روکش پلاستیکی برای تولید این محصول استفاده شده است. از جمله موارد کاربرد این چکش می توان به استفاده از آن برای کوبیدن مقاره و میخ اشاره نمود. وزن پتک دو سر تخت نسبت به پتک کمتر است و نمیتوان از آن برای انجام کارهای سنگین بهره گرفت.
چکش پونز
افرادی که در صنایع مبلمان مشغول به کار هستند با این نوع چکش آشنایی بسیار زیادی دارند. کاربرد اصلی این چکش در تولید انواع مختلف مبل می باشد. از جمله موارد کاربرد این محصول می توان به استفاده از آن برای کوبیدن میخ های کوچک و پونز و نیز محکم کاری اشاره نمود. در بخش ضربه زن این چکش شیاری تعبیه شده و به همین خاطر در مدت زمان کوتاهی می توان با استفاده از این چکش امور محوله را انجام داد و این موضوع نشان از سرعت بالای کار با آن دارد.
چکش چوبی
از چکش چوبی معمولاً در کارهای نجاری استفاده می شود. عموما برای تولید این چکش از چوب راش استفاده می شود و با استفاده از آن می توان کار ضربه زدن به اتصالات چوبی و انواع مختلف چوب را انجام داد. برای تولید تمامی بخش های این چکش نظیر دسته و سری از چوب استفاده شده است. البته در بازار به این چکش کوبه نجاری هم می گویند.
چکش سر صاف
از دیگر انواع مختلف چکش موجود در بازار می توان به چکش سر صاف اشاره کرد که از کاربرد بسیار بالایی در صنایع فلزی برخوردار می باشد و از آن برای فرم دادن و شکل دادن به فلزات بهره گرفته می شود. قسمت سری این چکش دارای حالت صاف بوده و افرادی که اقدام به تولید محصولات مختلف فلزی میکنند از این چکش استفاده های بسیار زیادی دارند.
برای تولید دسته این محصول از متریال های مختلفی نظیر چوب و فلز استفاده می شود و قیمت این چکش به تناسب نوع دسته آن متفاوت می باشد. چکش های سرصاف دست چوبی از وزن کمتری نسبت به چکش های سرصاف دسته فلزی برخوردار هستند و در کارکرد طولانی مدت دست کاربر را کمتر خسته خواهند نمود.
چکش زمین شناسی
از جمله چکش های تخصصی که معمولاً باستان شناسان از آن استفاده میکنند می توان به چکش زمین شناسی اشاره کرد که قسمت سری آن در یک بخش دارای حالت تیز و در بخش دیگر دارای حالت تخت می باشد. از بخش تیز این چکش برای کنار زدن خاک یا خرد کردن سنگ های ریز استفاده می شود و از قسمت تخت آن نیز برای ضربه زدن به اجسام استفاده می گردد. این چکش معمولاً در حفاری های تاریخی استفاده بسیار بالایی دارد.
چکش آهنگری
برای تولید این چکش از فولاد سخت استفاده شده و به همین خاطر دوام و طول عمر آن بسیار بالا می باشد. به دلیل استحکام بسیار بالای چکش آهنگری از آن برای زدن ضربه های محکم به فلزات استفاده می شود و آهنگران از آن برای تولید محصولات مختلف فلزی استفاده می نمایند. علاوه بر این از چکش آهنگری برای ضربه زدن به فولادهایی که از کوره بیرون آمده جهت فرم دهی و شکل دهی به آنها نیز استفاده می شود.
چکش جوش
افرادی که در شغل جوشکاری مشغول به کار هستند از چکش جوش استفاده بسیار زیادی میکنند و از این چکش جهت برداشتن سرباره های جوش یا پاک کردن پوسته هایی که در حین جوشکاری به وجود می آیند استفاده می کنند. برای تولید چکش جوش از فلز بسیار سخت استفاده می شود و قسمت سری آن در هر دو سمت دارای حالت تبری تیز و مخروطی می باشد.
جمع بندی
در این مقاله پس از اینکه نکات مهمی که در حین خرید چکش می بایست به آن دقت شود را عنوان نمودیم به معرفی انواع چکش پرداختیم. هر یک از چکش های موجود در بازار دارای انواع مختلفی هستند و از آنها برای انجمن کاربرد های مختلفی نظیر کوبیدن میخ به دیوار، شکل دادن به فلزات، کشیدن میخ از دیوار و غیره استفاده می شود.
دقت کنید در حین استفاده از چکش نکات ایمنی را به درستی رعایت کنید تا بدن شما دچار آسیب نشود. با خرید یک چکش خوب و با کیفیت می توانید این ابزار کاربردی را برای مدت زمان طولانی مورد استفاده قرار دهید و خرید چکش های با کیفیت از نظر اقتصادی مقرون به صرفه تر خواهد بود. آیا شما هم تجربه استفاده از چکش را داشته اید؟ کدام یک از انواع چکش را مورد استفاده قرار داده اید؟ خرید کدام یک از برندهای تولید کننده چکش را به کاربران توصیه می کنید؟ با در میان گذاشتن نظرات خود در بخش کامنت می توانید به سایر کاربران کمک کنید تا بتوانند یک چکش خوب و با کیفیت را خریداری نمایند.