مادربرد ایسوس H81M-V3 DDR4
مادربرد ایسوس مدل H81M-V3 با سوکت پردازنده LGA1150
وقتی پای ایسوس در میان است معادلات بازی تغییر خواهد کرد. یار همیشگی اینتل، شرکت چند ملیتی "Asus" یا "Asuz" نامی آشنا برای کاربران حوضه رایانه و سخت افزار بوده و همگان از کیفیت و کاریزمای محصولات آن باخبرند. اکنون به مادربرد H81M-V3 ایسوز با چیست H81 کمپانی صاحب سبک اینتل خواهیم پرداخت. چیپست H81 بکار رفته در این مادربرد مبتنی بر اینتل به مانند دیگر چیپست ها وظیفه مشخصی داشته و از دو پل یا Bridge برای کنترل ترافیک پردازشی بین چندین کامپوننت استفاده می کند. باید گفت که این چیپست در گروه هشتمین سری چیپست های اینتل قرار دارد، که از خط تولید خارج شده اما همچنان یکی از بهینه ترین ها بوده و می توان روی این مادربرد برای نصب و تجهیز قطعات نسبتا قدیمی تر نیز حساب باز کرد. مادربرد Asus H81MV3 با فرم فاکتور mATX خود با اکثر کیس های بازار سازگاری دارد، همچنین در بخش پردازنده نیز با سوکت LGA 1150 قادر به نصب سی پی یو های اینتل Core i7/Core i5/Core i3 پنتیوم و سلرون خواهید بود.
بهینه و سازگار با قدیمی تر ها !
سوکت LGA1150 از میکرو پروسسور های ۲۲ نانومتری Haswell و Broadwell نسل چهارم پشتیبانی خواهد کرد و بهترین CPU سازگار با سوکت LGA1150 برای دستیابی به بالاترین فرکانس و راندمان پردازشی Core i7-4790K اینتل خواهد بود. علاوه بر این باید گفت که این مادربرد ماهیت گیمینگ نداشته و از قابلیت های اورکلاکینگ، SLI و AMD Crossfire پشتیبانی نخواهد کرد. مدار تغذیه یا VRM که یکی از حیاتی ترین بخش های مادربرد است در این مدل ۴ فاز بوده که در وهله اول ناامید کننده است اما با توجه به عدم پشتیبانی از اورکلاکینگ، حرارت تولیدی پایین چیپست، ماسفت بهینه شده و خازن های ژاپنی باکیفیت بکار رفته کاملا معقولانه به نظر می رسد، چرا که به طور کلی مدار VRM عملا نیاز به دیواید یا تقسیم بندی ولتاژی خاصی برای مدیریت انرژی مورد نیاز قطعات مختلف ندارد. مادربورد میان رده Asus مدل H81M در بخش سازگاری حافظه RAM نیز با ۲ اسلات، از حداکثر ۱۶ گیگابایت رم نسل DDR3 با فرکانس ۱۶۰۰ مگاهرتز (حداکثر) پشتیبانی خواهد کرد. پشتیبانی نکردن از رم های DDR4 نسل جدید قطعا نقطه ضعف به شمار می آید، اما با توجه به لانچ شدن این نسل از مادربرد ها در سال ۲۰۱۵ یعنی یکسال بعد از ورود نسل جدید رم های DDR4 این امر نیز کاملا طبیعی به نظر می رسد.
گرافیک و بقیه ماجرا
یکی از نقاط قوت مادربرد مذکور را می توان وجود پورت HDMI در بخش گرافیکی آنبورد دانست، که شما را قادر به اتصال انواع نمایشگر ۴K Ultra HD و تماشای فیلم و بازی با بالاترین کیفیت خواهد کرد. رزولوشن خروجی این پورت ماکسیمم ۴۰۹۶*۲۱۶۰ پیکسل (۴K) با نرخ تازه سازی ۲۴ هرتز خواهد بود، البته در صورت عدم پشتیبانی نمایشگرتان از درگاه HDMI یا برای اتصال ۲ نمایشگر به صورت همزمان قادر به استفاده از درگاه VGA آنبورد با رزولوشن Full HD (1200*1920 px) و نرخ تازه سازی ۶۰ هرتز خواهید بود. نکته اینجاست که شما تنها می توانید ۱ گیگابایت از رم را برای بخش گرافیکی آنبورد مادربرد اختصاص دهید یا به اصطلاح آن را Share کنید، بنابراین اگر به دنبال ماجراجویی گرافیکی هستید قاعدتا می دانید که باید به دنبال یک کارت گرافیک مجزا باشید! تنها اسلات PCI Express x16 راه را برای این ماجراجویی باز کرده و شما را قادر به نصب کارت گرافیک مجزا خواهد کرد، البته تنها کارت گرافیک هایی با رابط PCIe نسل دوم ! از اسلات PCI Express x1 نیز می توانید برای پلاگین کارت شبکه، کارت صدا و یا حتی رایزر های گرافیکی استفاده کنید.
اتصالات کاربردی
در بخش اتصالات داخلی و پنل پشتی، ایسوز با تخصیص پورت های قدیمی اما همچنان کاربردی نظیر پورت PS/2، پورت پارالل ۲۵ پینی، پورت D-Sub و ... دست شما را برای اتصال ماوس و کیبورد های قدیمی، پرینتر های نسل اول و ... از طریق پنل پشتی باز گذاشته است. وجود ۲ پورت USB3.0 و ۲ پورت USB2.0 در پنل پشتی اگرچه از نظر کمیت کافی به نظر می رسد اما به لطف وجود ۲ هدر USB2.0 نیز قادر به توسعه پورت های پنل جلویی کیس از طریق کابل کشی خواهید بود. پورت LAN برای اتصال کابل شبکه و ۳ عدد جک ۳٫۵ میلی متری صدا تحت مدیریت کارت صدای Realtek از دیگر رابط های کاربردی این تخته مدار مادر است. گفتنی است کارت صدای ALC887 از جدیدترین کارت صداهای کمپانی ویتنامی Realtek می باشد که از ۷ کانال استریو و یک کانال Lead یا اصلی پشتیبانی می کند. همچنین توسط جامپر Clear CMOS در مواقع ضروری قادرید باتری CMOS را بصورت دستی برای برگرداندن بایوس به حالت دیفالت ریست کنید. کانکتور ها و هدرهای برق در مادربرد ایسوز H81M-V3 به مانند اکثر مادربرد ها هدر برق فن پردازنده، یک عدد کانکتور برق ۴ پین ATX برای دریافت جریان ۱۲+ ولت رگولاتور و کانکتور اصلی ۲۴ پین را شامل خواهد شد. این اتصالات برق همانطور که می دانید مهمان همیشگی قلب تپنده رایانه شما خواهند بود. به عنوان آخرین ویژگی مثبت مادربرد می توان به پشتیبانی از دو نسل مختلف کانکتور های SATA Express یعنی نسل دوم و سوم اشاره کرد که شما می توانید انواع دی وی دی رایتر ها، اپتیکال درایو ها و هارد دیسک را به آن متصل کنید. اما سوالی که پیش می آید این است که آیا می توان بدون کانکتور M.2 نیز از درایو SSD روی این مادربرد بهره برد ؟! جواب مثبت است. با پشتیبانی از هاست کنترلر یا همان AHCI و فعال بودن آن در بایوس می توان با کابل ساتا انواع اس اس دی ها با اینترفیس SATA را متصل کرد. در یک جمع بندی کلی باید گفت اگرچه مادربردی که به آن پرداختیم فاصله زیادی با برادران نسل جدید و پرچمدار خود دارد، اما با توجه به قیمت معقول و تجهیزات سخت افزاری مناسب می توان روی آن حساب ویژه ای باز کرد.